Vruć beli hleb iz vaše rerne

Hrskava korica i neodoljiv misris...

Sastojci:

- 1 kg mekog belog brašna

- 25 g svežeg kvasca

- 1 kašičica šećera

- ½ litra vode

- 2 kašike maslinovog ulja

- so

Priprema:

U 1 dl mlake vode dodajte kvasac i kašičicu šećera, pa promešajte. Kada se kvasac istopio dodajte par šaka brašna, promešajte i istavite da kvasac nadođe. U veću vanglu stavite 1 kg brašna, dodajte soli i dobro promešajte. Odvojte sa strane šaku, dve, brašna koje će vam koristiti prilikom premesivanja testa. Napravite udubljenje u brašnu i kada je kvasac nadošao dodajte ga brašnu, dodajte maslinovo ulje i stalno mešajuci dolivajte vode dok se sve lepo ne umesi. Testo ne sme da vam bude ni premekano ni pretrvdo, onako, srednje.

Sada dasku na kojoj ćete mesiti hleb pospite sa malo onog brašna koga ste ostavili sa strane i izručite testo iz vangle i nastavite da mesite. Mesite dok se ne pojave mehurići, uz povremeno pobrašnjavanje daske da vam se testo ne bi lepilo. Na kraju oblikujte loptu od testa i vratite testo u vanglu gde će testo narastati. Zaseći nožem testo u obliku krsta po povrsini, ne duboko. Testo obavezno pokriti i ostaviti da naraste. Pokrivanje testa je jako važno da vam se od suvog vazduha ne bi na površini testa stvorila suva korica, koja neće testu dozvoliti lepo da narasta, a neće biti dobra kada se ponovo testo bude premesivalo.

Kada testo udvostruči svoju masu i lepo naraste, još jednom ga lepo premesiti, opet koristeći ono brašno sa strane da se ne lepi za dasku i ruke. Testo ponovo prekrijte i ostavite da naraste. Kada je testo naraslo, stavite ga u pleh da se peče na 250°C, a pored hleba staviti šerpicu sa vodom. Ova voda koja bude isparavala je neophodna da bi se stvorila lepa hrskava korica prilikom pečenja. Hleb je gotov kada lepo porumeni. Probajte da kuckate po površini pečenog hleba, trebalo bi lepo da odzvanja, a to je još jedan siguran dokaz da je hleb pečen.

(Telegraf.rs)