Peljmeni - ruska testenina punjena koprivom

Italijani imaju raviole. Ali da li znate da i Rusija ima svoju verziju punjene testenine?

Sastojci:

- 500 g brašna za testeninu

- voda, jedno jaje i so

Fil:

- 500 g mladih kopriva, samo vrhovi - a zamene je zelje

- 200 g svežeg kravljeg sira

- kisela pavlaka, jaje, vlašac, so

Sos:

- 250 ml pavlake za kuvanje

- kockica maslaca

- sveži vlašac

Priprema:

Prosejte brašno, dodajte so, jedno jaje, mlake vode i malo ulja i mešajte, dok se ne dobije elasticno testo, pa neka malo odmori. Domaći kravlji sir pomešajte s malo pavlake, jednim jajetom, blanširanim dobro oceđenim i sitno naseckanim koprivama i sitno naseckanim vlašcem, posolite i dobro promešajte. Fil mora biti kompaktan. Stavite vodu da provri i posolite.

Posebno stavite pavlaku za kuvanje, malo soli i kockicu maslaca da se kuva na laganoj vatri. Razvijte testo i napravite krugove s rezačem za krofne, dodajte kašiku fila, preklopite i pritisnite dobro ivice. Skuvajte ih u kipućoj slanoj vodi, dok ne isplivaju i nemojte ih stavljati  previše odjednom. Vadite ih pažljivo i ocedite, pa ih propržiti na malo maslaca. Poslužite prelivene pavlakom koja se zgusnula i pospite svežim vlacem.

(Telegraf.rs)