Domaći topljeni sir u listićima - lak i jednostavan za pripremu!

Domaći sir u listićima je mnogo zdraviji - a sami birate ukus!

Topljeni sir, sir u listićima, tost sir su različita imena za proizvod o kome smo do sada mogli da pročitamo svašta. Recimo da se prave od sireva koji su vraćeni pokvareni i oštećeni iz prodavnica, ili im je rok trajanja istekao!

Zato (a i zbog cene i ukusa) vredi da topljeni sir u listićima napravite sami kod kuće!

Potrebno je:

- 1 prepuna kašika želatina

- 2/5 šolje punomasnog mleka

- jedna kocka maslaca, odokativno veličine dve kutije šibica

Kad se sve zagrejalo (slabija temperatura ringle) ubacite:

- 1.5 šolja rendane gaude

- malo soli i bibera

- malo kajenske paprike da sir bude ljut

- malo suvih vrganja mlevenih u mlinu za kafu da sir bude i lep  (opciono)

Čim se gauda otopila, sklonite sam masu s ringle, sve malo rashladite i prespite u plastični poslužavnik. Dodatno prohlađeno sam stavite u frižider i kad se stegne, secite nožem i ređajte na isečene listove papira za pečenje. Da izgleda isto onako kako nam prodaju u prodavnici

Recept i fotografija pripreme: blog Vitki Gurman

Proces proizvodnje izgleda ovako: