Preukusna i zdrava bela čorba od tikvica

Pravi izbor - lagani obrok, za vrele dane!

Sastojci:

- 1/2 manje glavice luka

- malo ulja

- 1 srednja tikvica

- 1 kašičica mlevenog sušenog povrća

- 1 kašičica soli

- 1/2 kašičice bibera

- 1 kašičica sušene mirođije

- 5 dl vode

- 4 dl mleka

- 1 kašika instant palente (ili pšeničnog griza)

- 1 kašika sitno seckanog peršuna

Priprema:

Luk izdinstati na malo ulja dolivajući po malo vode dok ne omekša. Dok se luk dinsta, oprati tikvicu, pa je iseći na kockice. Naliti dinstani luk ostatkom vode, dodati iseckanu tikvicu i zagrejati da provri, pa kuvati dok ne omekša. Začiniti solju, biberom, mlevenim sušenim povrćem i mirođijom.

Dodati mleko, sačekati da provri, pa polako sipati u čorbu kašiku instant palente (ili kašiku griza). Kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta da palenta (griz) nabubri. Gotovu čorbu posuti seckanim peršunom. Servirati toplu po želji sa kriškama limuna ili malo kisele pavlake.

(Telegraf.rs)