Odličan domaći polu-beli hleb

Ovaj hleb se po hranljivoj vrednosti nalazi između belog i crnog hleba...

Potrebno je:

- 3 šolje belog brašna

- 2 šolje integralnog pšeničnog brašna

- 1/3 šolje maslinovog ulja

- 1 kašičica soli

- 1/2 kvasca

Umutiti u činiji kvasac, šećer, kašiku belog brašna i toplu vodu. Kad se pojave mehurići pomešati ostalo brašno, so i ulje. Dodavati polako vruću vodu, testo treba da se lepo umesi i odvaja od činije i bude meko. Pokriti i ostaviti da raste.

Kad se testo udvostručilo podeliti ga na tri dela, pobrašniti radnu površinu i razvaljati svaki deo u pravougaonik i urolati kao kiflu. Obložiti pleh pek papirom, pa poređati vekne i malo ih zaseći nožem na par mesta. Ostaviti malo da odsotje, 15-ak minuta dok se rerna greje na 180 stepeni.

Premazati vodom i staviti da se peče. Možete ih pokriti folijom prvih 20 minuta ako volite tanju koricu. Peći oko pola sata. Kada su gotovi izvaditi iz rerne i pokriti krpom. Kada se ohlade, hleb čuvati u papirnoj ili platnenoj kesi kako se ne bi sušio. !

(Telegraf.rs)