Burger od ćuretine s humusom i mediteranskim začinima

Ako nemate mašinu za meso, zamrznite ćuretnu isečenu na kockice, izvadite iz zamrzivača - pa kad se malo opusti sameljite u secku ili blenderu.

Potrebno je:

- pakovanje humusa ili domaći humus

- krckava zelena salata, Iceberg ili mladi listići iz sredine puterice

- perca mladog luka

- 4 lepinjice za burgere

- jednostavni Tzatziki sos (pogledajte naš video recept)

Za burgere:

- 500 g mlevenog ćurećeg karabatka

- 4 mala shallot luka ili 1 crveni srednji, sitno seckan

- 2-3 čena belog luka, sitno seckana

- kašika suvog ili svežeg vlašca, sitno sekcanog

- 2 kaške Dižon senfa (ili drugog pikantnijeg)

- kašika sveže mente ili kašičica suve

- kašičica kumina

- jaje

- so i biber po ukusu

Izmešajte sastojke za burgere rukom, da se sve sjedini. Zagrejte grill tiganj ili drugi koji koristite za ovakva jela. Napravite 4 burgera i prvo ih sa svake strane zapecite oko minut na jakoj temperaturi, pa ih na nižoj temperaturi pecite još 3-4 minuta sa svake strane. Po želji, na istom tignju malo zapecite lepinjice (ne mora).

Sada složite burgere: na donju polovinu lepinjice stavite 1-2 kašike humusa, pa na njega složite seckanu zelenu salatu. Zatim ide malčice prohlađen burger. Pa Tzatziki sos. I na kraju perca mladog luka i gornja polovina lepinjice.

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman 

(Telegraf.rs)