Klasično spremljene dagnje s vinom i prezlama (dagnje na buzaru)

Od kada sve češće mogu da se nađu u ribarnicama i većim marketima, recepti za dagnje postaju treženiji...

Sastojci:

- 1 kg dagnji

- 100 ml maslinovog ulja

- 4 čena belog luka

- peršun

- 1/2 kašičice belog bibera

- limun

- prezle

- 200 ml belog vina

Priprema

Tupom stranom noža se očiste dagnje, pa se potope u hlednu vodu a zatim i dobro isperu pod tekućom vodom. Otvorene i napukle školjke i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, treba baciti. Jedu se samo dagnje koje ste kupili zatvorene.

Prvo u lonac stavim samo dagnje i nalijemo vodu, pa kad se pomalo otvore pažljivo ih procijedimo kako bi se otarasli ostataka peska i viške slane vode. Procedimo ih.

Zatim se zagreje maslinovo ulje, doda sitno sečeni beli luk i malo prži. Dodaju se dagnje i na komade sečen limuna, peršun, biber. Ne meša se već se lonac trese. Dagnje se otvore nakon oko 5 minuta i tada se naliju vinom i ostavi se da vino provri. Na kraju, da se zgusne sos od vina, sipa se malo prezli.

Služi se uz domaći hleb ili testeninu.

(Telegraf.rs)