Zdrava paradajz čorba sa svežim, domaćim testom (taranom)

Ovo narendano testo u nekim krajevima nazivaju "tarana" - lako se pravi i daje posebnu čar jelu!

Sastojci:

- 100-120 g oštrog brašna

- malo sol

- 1 l kuvanog ili pasiranog paradajza

- 1 glavica luka isečena sitno

- 1 kašika brašna

- 1 stabljika celera ili celerov list

- 1 kašicica morske soli

- 1 kašicica šećera

- 1 l vode ili malo više, ako je paradajz kiseo

- maslinovo ulje

Priprema:

Za testeninu, zamesiti tvrđe testo od brašna, jajeta i malo soli. Narendati testo iznad brašnom posute radne površine, malo ga rasporediti i ostaviti da se prosuši.

Na malo ulja propržiti luk da lepo zamiriše, dodati brašno pa mešati da i ono promeni boju. Naliti kuvani ili pasirani paradajz, vodu, so, šećer, stabljiku celera ili pred kraj kuvanja list celera. Posle desetak minuta zakuvati corbu prosušenom taranom, pa poslužiti.

(Telegraf.rs)