Osvežavajući sladoled sa orasima i voćem

Poslastica izuzetno bogatog ukusa...

Sastojci:

Grilijaš:

- 100 g kristal šećera

- 100 g jezgra oraha

Masa za sladoled:

- 4ja

- 4 kašike šećera

- 500 ml slatke pavlake

- prstohvat soli

Priprema:

Istopite šećer sa malo vode na jakoj vatri, pa dodati orahe uz povremeno mešanje. Kad celokupna masa dobije zlatnu boju karamela izručiti je na pek-papir ili foliju u tankom sloju. Pošto se ohladi grlijaš, samleti ga ili usitniti u avanu. Umutiti žumanca sa šećerom, a posebno umutiti slatku pavlaku. Na kraju umutiti belanca sa prstohvatom soli. Zatim u umućenu slatku pavlaku dodati žumanca, pa usitnjeni grilijaš i na kraju umućena belanca.

Sladoled izliti u kulup i hladiti najmanje 2 sata u zamrzivaču. Sladoled je podjednako dobar, ako se umesto oraha upotrebi lešnik, badem ili sl.

Poslužiti uz prilog od svežeg voća, po vašem izboru.

(Telegraf.rs)