Red velvet - "crveni somot" mafini

Ukusni mafini u romantičnoj boji - idealan desert za večeri u paru!

Sastojci za testo:

- 60 g putera

- 170 g šećera

- 1 jaje

- 2 i po kašike kakao praha

- crvena prehrambena boja

- 3 kašike ekstrakta vanile

- 120 ml kiselog mleka

- 150 g brašna

- 1/2 kašičice soli

- 1/2 kašičice sode

- 2 kašike belog sirćeta

Sastojci za krem:

- 110 g putera

- 110 g krem sira

- 300 g šećera u prahu

- 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni. U kalup za mafine poređajte 12 papirnatih korpica.

Puter na umutite sa šećerom da postane penast pa dodajte jaje. Mutite sve vreme na najjačoj brzini da se jaje i puter dobro sjedine. U manjoj posudi pomešati kakao, boju i ekstrakt vanile tako da dobijete pastu. Pastu dodajte smesi jajeta i putera i mutite da se boja ravnomerno rastvori.

Smanjiti brzinu pa naizmenično dodavati: polovinu kiselog mleka, polovinu brašna, polovinu kiselog mleka i drugu polovinu brašna. Kada se smesa sjedinila dodati so, sodu i sirće.

Smesu vaditi kašikom za sladoled i ravnomerno rasporediti u sve kalupe. Peći 20 minuta. Kada su pečeni, ostaviti ih u kalupu 10 minuta pa tek onda vaditi i ohladiti.

Kremu spremite tako što ćete mutiti puter i krem sir, pa postepeno dodavati šećer u prahu. Na kraju začinite ekstraktom vanile, pa tom smesom ukrasite mafine.

(Telegraf.rs)