Slatke grčke krofne sa medom i smeđim šećerom

Ovaj recept žele svi koji su jeli krofnice na plaži - ovog ili nekog prethodnog leta...

Sastojci:

Testo:

- 250 g brašna

- 7 g suvog kvasca

- 200 ml tople vode

- 100 ml mleka

- 1 kašičica soli

- 1 kašika šećera

- 1 limun, rendana korica

- 2-3 kašičice vanilin ekstrakta

Sirup:

- ½ čaše meda

- ½ čaše smeđeg šećera

- ½ čaše vode

- par većih komada korice cimeta

- po želji limunov sok i korica

- Za posipanje:

- mleveni cimet

- mleveni orasi

Priprema:

Pomešati sa kvascem sve sastojke da se dobije tijesto konzistencije malo gušćeg od testa za palačinke. Pokriti i ostaviti na toplom da se diže 2 sata. Testo će se udvostručiti. Umešati sve sastojke za sirup, pa kuvati 10-tak min.

Kada se testo diglo, kašikom zahvatati pa peći u dubokom ulju. Pečene krofne prvo poslagati na rešetku za hladjenje koju ste položili na tanjir – neka se cede dok pečete novu turu. Kada je sve pečeno, svo ulje isceđeno, polijte krofne sirupom i pospite cimetom i mevenim orasima.

(Telegraf.rs)