Integralni keks sa brusnicom i kokosovim brašnom

Predivna užina za decu - ali i za odrasle...

Sastojci:

- 100 g badema

- 200 g lešnika

- 50 g neslanog kikirikija

- 100 g ovsenih, ražanih ili ječmenih pahuljica

- 130 g suve brusnice

- 30 g kokosovog brašna

- 1 kašičica cimeta

- 1 vanilin šećer

- puna kašika kakaa

- 1 prašak za pecivo

- rendana kora od jednog limuna

- rendana kora od pola pomorandže

- ceđeni sok od 4 pomorandže

- 1 kašika meda

- 0,5 dl maslinovog ulja

- 0,5 dl mleka

- 0,5 dl mineralne vode (gazirane)

- 5 kašika integralnog brašna (pšeničnog, ražanog, ovsenog, heljdinog ili mešano)

Priprema:

Sitno samleti badem, lešnik i kikiriki i zajedno sa ostalim sastojcima izmešati u većoj posudi. Kada se svi sastojci izmešaju, smesa treba da bude vlažna i ne previše tvrda. Smesu vaditi kašikom, pa je pomoću druge kašike složiti na pleh obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom.

Oblikovati tako da svaki komad bude jednake veličine i debljine. Ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Nakon 5-6 minuta temperaturu smanjiti na 160 stepeni. Peći još 10 minuta, nakon toga isključiti rernu i ostaviti pleh unutra još 4-5 minuta, pa pošto se prohladi poslužiti.

(Telegraf.rs)