OVE KAMERE OTKRIVAJU DA LI STE PILI: Ovaj deo tela će vas prvi izdati!

Naučnici sa Univerziteta Patras uzeli su termalne infracrvene fotografije lica 41 osobe, pre, i nakon što su popili četiri čaše vina. Nakon što su snimljene fotografije ispitali piksel po piksel, evo šta su utvrdili

Grčki naučnici sa Patras univerziteta napravili su algoritam koji će skeniranjem čela i nosa sa 90 odsto tačnosti utvrdili da li je osoba pila alkohol ili ne. 

Algoritam koristi termalne kamere koje će skenirati temperaturu lica osobe, naročito deo čela i nosa.

Stručnjaci ističu da bi ova tehnologija mogla da se u skorijoj budućnosti nađe i u automobilima i kamionima, kako bi se otkrili pijani vozači pre nego što se dogodi saobraćajna nesreća.

Naučnici sa Univerziteta Patras uzeli su termalne infracrvene fotografije lica 41 osobe, pre, i nakon što su popili četiri čaše vina. Nakon što su snimljene fotografije ispitali piksel po piksel, utvrđeno je da je temperatura čela i nosa najbolja indikacija da je osoba pila. Zahvaljujući dobijem podacima kreirali su algoritam koji prepoznaje intoksikaciju alkoholom sa 90 odsto sigurnosti.

Kada se alkohol apsorbuje u krvotok povećava se broj otkucaja srca i pritisak širi krvne žile da bi krv tekla brže, što kod većine ljudi uzrokuje rumenilo. Alkohol pogađa i hipotalamus koji reguliše telesnu temperaturu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: portaloko.hr)