Ovo su najveće prepreke za uspešan biznis!

Nekada uspeh ili neuspeh zavisi manje od spoljnih faktora, a više od načina razmišljanja preduzetnika. Još tridesetih godina 20. veka ekonomisti su isticali da psihološki faktori imaju snažan uticaj na ekonomska kretanja različitih kompanija

Mnogi maštaju o započinjanju sopstvenog posla, ali se većina još ne usuđuje da ga pokrene. To ima veze i sa činjeničnim stanjem: polovina novih preduzetnika propadne u roku od pet godina.

Nekada uspeh ili neuspeh zavisi manje od spoljnih faktora, a više od načina razmišljanja preduzetnika. Još tridesetih godina 20. veka ekonomisti su isticali da psihološki faktori imaju snažan uticaj na ekonomska kretanja različitih kompanija. Međutim, prepreke u jednoj vrsti poslovanja lako postaju mogućnosti u nekoj drugoj. Ovde navodimo tri najvažnija faktora za uspeh, koji su – istovremeno – i najveće prepreke.

Perfekcionizam

Kod preduzetnika se do savršenstva ne stiže vežbanjem, već akcijom. Preduzetnici nemaju lagodnost da budu potpuno spremni pre nego što stupe u realizaciju posla.

Poslovni plan ne mora da ima određeni broj strana ili slajdova; treba da bude jasan, da prenosi ideju i da ima cilj. Preduzetnik često nema vremena da stvari promisli do kraja, naprosto mora da počne da ih ostvaruje. U savremenom poslovanju nema mesta perfekcionizmu.

Ali šta ako niste biznismen? Šta ako se bavite umetničkim radom? Koliko god vaša ideja bila dobra, ostvarenje mora da bude perfektno. Posebno ako ste početnik. Stvarate ime, formirate cenu i pružate čisto savršenstvo. Tako treba da ostane čak i kada ste vodeći na tržištu.

Strah

Početak poslovanja svakom novopečenom preduzetniku deluje kao skok sa litice, s padobranom koji tek usput treba da osposobi. I često zaista i jeste tako. Međutim, ukoliko ne prevaziđe svoje strahove, nema šanse za uspeh.

Najveći strah jeste strah od odbijanja – odbaciće vašu ideju, nisu zadovoljni vašim pristupom problemu i slično. Ovo su strahovi koje morate da prevaziđete. I da pokušate ponovo.

Isto je i ako se bavite kreativnim poslom, odnosno kada treba da proizvodu ili usluzi date sliku, oblik i reč. Tu strah često biva ono što vas najjače motiviše. Mnogo je umetnika koji odlične ideje dobijaju pod pritiskom, koji vole neizvesnost i uživaju u nepoznatom.

Naravno, ni poslovni saradnici ni vaš tim nikada ne smeju da osete vaš strah. I uvek morate da poštujete rokove.

Briga

Preduzetništvo bez briga ne postoji. Istraživanje koje je sproveo Galup, organizacija koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja, pokazuje da čak trećina ispitanih preduzetnika brine o stvarima koje su već završene. A koliko je tek briga o onome što će biti u budućnosti?

Svi brinu svakoga dana; ali briga nije produktivna. Morate da naučite kako da se pomirite s onim što ste već uradili i da se usredsredite na ono što tek dolazi.

U stvaralaštvu briga ima drugačiji oblik. Ako imate profesionalan pristup (a sigurno ga imate), onda ste na zadatke odgovorili najbolje moguće otpočetka – ili se vratite na perfekcionizam. Umetnici najviše brinu zbog potencijalnog nedostatka ili nepostojanja dobre inspiracije. Te brige jesu opravdane, ali ne smete da dopustite da vas parališu ili da vas na bilo koji način sputavaju.

Zato postavite ciljeve, ne plašite se neuspeha, rizikujte i ne pristajte na kompromise. Nažalost, vaše poslovanje zavisi samo od vas. Na sreću, vaše poslovanje zavisi samo od vas.

(Telegraf.rs)