Ove stvari iz IT-ja svaki lider mora da poznaje!

Ako imate u vidu da je softver sastavni deo gotovo svakog poslovnog plana, poznavanje nekih principa vam može olakašati da razumete kako i na koji način možete da poboljšate poslovanje

Šta je AWS? Šta je iOS ili Ruby on Rails? Ova tri pojma su samo neki od pojmova koje bi svaki savremeni lider trebalo da poznaje. Mnogim liderima su reči poput „website wireframe“ ili „hotfix“ potpuno strane, i to je razumljivo. Ali bez obzira na to u kojoj industriji da radite, osnovno poznavanje softvera i IT terminologije može vam pomoći da prepoznate i sprovedete nove strategije i postignete ciljeve kompanije.

Primena softvera se raširila na sva područja poslovanja. Danas softver predstavlja značajnu komponentu u industrijskim, transportnim, medicinskim, telekomunikacionim, vojnim i brojnim drugim vrstama sistema.

Kao i sa svakim novim poduhvatom, postavlja se logično pitanje: Odakle početi? Pred vama su saveti Čaka Kona, osnivača i direktora „Varsity Tutors“, platforme za učenje koja povezuje studente s personalizovanim instrukcijama kako bi se ubrzavao napredak u sticanju znanja.

Zašto?

Softver je na neki način jezik kao što je engleski ili mandarinski kineski. Ako imate u vidu da je softver sastavni deo gotovo svakog poslovnog plana, poznavanje nekih principa vam može olakašati da razumete kako i na koji način možete da  poboljšate poslovanje.

To vam omogućuje da, u suštini, govorite istim jezikom kao i vaši programeri. Izvršni direktori i menadžeri koji, osim menadžerskih, imaju i znanja i veštine iz oblasti informacionih tehnologija, mogu dosta da povećaju šanse za uspeh cele kompanije.

Dobar primer je prvi pokušaj pokretanja elektronske zdravstvene uprave Healthcare.gov, koji nije uspeo, upravo zato jer lideri nisu imali osnovna znanja o tehnologiji i o tome kako se razvija softver. Umesto da se sprovede iterativni postupak za razvoj web stranica koja će poboljšati zdravstvene usluge, vlada je odlučila da jednostavno objavi popis potrebnih funkcija, a zatim sačeka završetak testiranja kako bi se sve to zajedno uklopilo.

Zato kad god je moguće pokušajte da uskladite svoj poslovni plan s vremenom koje je potrebno za razvoj softvera. Ne morate da budete majstor u programiranju. Umesto toga, naučite osnovnu terminologiju, tako da možete efikasno da razgovarate s programerima, kao i da  im jasno prenesete svoju viziju za vašu web stranicu, baze podataka itd

Kako možete da steknete osnovna znanja?

Postoji nekoliko načina da se upoznate s osnovnim znanjima iz IT-ja. To uključuje pohađanje edukativnih programa, koji vam omogućavaju da učite tempom koji odgovara vašem rasporedu. Takođe možete da kupite vodiče ili knjige. Provedite malo vremena i istražite koji su najbolji izvori za vas.

Na koji sadržaj bi trebalo da obratite pažnju?

Područje razvoja softvera i programiranja je široko polje s velikim brojem varijacija. Pri istraživanju i učenju imajte na umu ove stavke:

Wireframe skice. Wireframe skice vam mogu pomoći da kreirate model korisničkih interfejsa (ili UI), a slike su mnogo bolji alat od liste funkcija kada razgovarate s programerima i želite da im objasnite šta hoćete.

„Back-end“ i „front-end“ operacije. Jedna posebno korisna stvar koju treba da znate jeste razlika između „back-end“ i „front-end“ operacija. Takođe je ključno da umete da prepoznate funkcije koje su najvažnije za vaše osnovne poslovne strategije. Uvek će postojati funkcije koje možete da dodate i u back-end i / ili front-end, ali nije svaka od njih jednake važnosti. Razmislite o tome šta su vam  prioriteti kako biste lakše upravljali ovim aspektom razvoja.

Osnove dizajna korisničkog interfejsa. U našoj digitalnoj eri veoma je važno da razumete postavke takozvanog UI dizajna za različite platforme – na primer, za desktop računare, prenosne računare, pametne telefone i tablete. Različite veličine ekrana i različita korisnička iskustva (to jest tastatura i miš naspram samo ekrana na dodir) diktiraju različite navigacijske sisteme i vizuelni izgled.

Osnove web programiranja. Back-end kôd određuje front-end funkcionalnost i vizuelni izgled web stranice, te je razumevanje osnovnih principa veoma korisno.

„Bilo da želite da učite putem online edukativnih programa od svoje kuće ili iz kancelarije, sami uz pomoć knjiga ili na neki treći način, pokušajte da pokrijete što više ovih aspekata“, savetuje Kon za kraj.  „Ova IT znanja vam mogu pomoći u gotovo svakom području – u oglašavanju i marketingu, u praćenju rezultata, razvoju proizvoda, u zapošljavanju itd.“

Danas i kod nas postoje edukativni programi za IT menadžere. Tako je na ITAcademy u Beogradu pokrenut smer IT menadžment koji pruža sveobuhvatan uvid u prirodu menadžerskog poziva, ali i znanja iz oblasti informacionih tehnologija, marketinga, ekonomije, finansija, upravljanja projektima. Polaznici se mogu odlučiti za tradicionalno pohađanje nastave ili za obrazovanje na daljinu.

(Telegraf.rs)