REŠAVAMO VEČITU DILEMU: Privlače li mobilni telefoni gromove ili ne?

Mobilni telefon ne predstavlja veću opasnost u vreme grmljavine od recimo, ključeva ili sitniša u džepu, u Centru za istraživanja oluja

U julu i augustu nisu retke letnje oluje, sa mnogo sevanja i grmljavine. Opšte je poznato da gromovi i munje mogu izazvati veliku štetu i požare, ali mogu li svakodnevni predmeti poput mobilnih telefona postati mamac za munje?

GROM IZAZVAO POŽAR: U vatrenoj stihiji kod Požege stradala stoka i poljoprivredne mašine

Grom koji je pogodio Džejsona Bunča prošle nedelje mu je opekao jedno stopalo, pocepao majicu i naelektrisao kosu, a što je najvažnije , ajpod koji je Jason držao u ruci, pretvoren je u provodnik. On kaže da su malene slušalice od ajpoda, koje su mu bile u ušima, probile bubne opne, i propustile struju kroz njega, od glave do pete.

OTKRIVENO: Evo zbog čega su kablovi na punjačima za telefone kratki

U Hjustonu je 2004. godine 19-godišnja devojka  poginula, kada ju je udario grom dok je govorila na mobilni telefon.

Sve to navodi na, još nedokazanu, mogućnost da elektronski uređaji mogu voditi da čovek postane meta udara groma.

U nedavnom izdanju britanskog medicinskog žurnala tri londonska lekara su upozorila da nošenje mobilnih telefona u vreme nepogode predstavlja pretnju po zdravlje, zbog svojstava provodnika. Oni su takođe naveli slučaj 15-godišnje devojčice koja je ostala nepokretna nakon što ju je udario grom dok je pričala na mobilni.

Međutim, u Centru za istraživanja oluja u Tuskonu kažu da mobilni telefon ili ajpod ne predstavljaju veću opasnost u vreme grmljavine od recimo, ključeva ili sitniša u džepu.

Ono što imate uz sebe nema nikakve veze s time hoće li vas udariti grom ili ne, kažu oni. Jedino što zaista može predstavljati takvu opasnost po čoveka je govoriti na zemljani, žicom u zid uključeni telefon u vreme gromova i munja, jer energija koja bi se od groma sručila u električni stub pred kućom, ide direktno u kuću, do vas, ukoliko držte slušalicu na uhu.

(Telegraf.rs/Izvor:ba.voanews.com)