Dosije "Crna materija": WikiLeaks otkrio kako je CIA špijunirala korisnike uređaja Apple

Informacije su otkrivene nakon što je oprema za strimovanje WikiLeaks-a hakovana, pa Džulijan Asanž nije bio u mogućnosti da održi konferenciju

WikiLeaks je objavio poslednju seriju dokumenata Vault 7 koji su povezani sa špijuniranjem američke agencije CIA. Najnovija dokumenta nazvana su "Dark Matter" (Crna materija) i ona otkrivaju tehnike koje je CIA koristila za špijuniranje Apple-ovih uređaja.

Asanž tvrdi da je CIA pogubno nesposobna jer ne zna da čuva hakerske tajne: Vikiliks počinje saradnju sa tehnološkim kompanijama!

Prema informacijama koje se kriju u pomenutim dokumentima, CIA je razvila poseban softver koji napada Apple-ov "firmware", što znači da je infekcija uređaja trajna i da ne postoji način za uklanjanje, čak ni kada se operativni sistem reinstalira.

Informacije su otkrivene nakon što je oprema za strimovanje WikiLeaks-a hakovana, pa Džulijan Asanž nije bio u mogućnosti da održi konferenciju.

Podsetimo, više od 8.000 dokumenata pod nazivom "Vault 7" je objavljeno kao deo serije objava o agenciji CIA.

U saopštenju WikiLeaksa se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program.

Otkrivena dokumenta otkrila su da je agencija zloupotrebljavala brojne popularne proizvode najvećih kompanija kao što su Apple (iPhone), Google (Android telefoni), Microsoft (operativni sistem Windows) i Samsung (TV uređaji) i pretvarala ih u „svoje oruđe“ i „prikrivene prislušne uređaje“.

Vikiliks tvrdi da je do tih informacija došao iz mreže koju koristi Centar za sajber obaveštajnu službu CIA u Virdžiniji.

(Telegraf.rs)