ERIK ŠMIT IZ GUGLA TVRDI: Naš "samovozeći" automobil će uskoro dominirati drumovima! (VIDEO)

"Korisnici će ukucavati ili izgovarati adresu na koju žele da se voze. Mi to zovemo 'Gugl Mape na steroidima', a osoba koja sedi na mestu vozača će moći da pritisne veliko crveno dugme na kome piše "off" (isključi)", kaže Erik Šmit, izvršni predsednik Gugla

Izvršni predsednik Gugla Erik Šmit ponudio je novi uvid u Guglov samovozeći automobilski program juče, kada je otkrio da je njegova kompanija razgovarala sa svim globalnim igračima automobilske industrije o svojim kolima za koja kaže da još uvek nisu spremna za masovnu proizvodnju pošto je za sada samo Nevada odobrila njegov "izlazak" na ulicu.

- Trenutno najveći problem je što se ovaj automobil kreće u okviru dozvoljene brzine, a niko ne vozi svoj automobil u okviru dozvoljene brzine - rekao je Šmit.

Izgleda, međutim, da Gugl ima i prototipove koji se ne kreću u okviru propisane brzine, pošto je Šmit otkrio i da kompaniju kojom rukovodi poseduje i trkački model na neimenovanoj lokaciji, na kojoj se Guglov auto trka sa automobilima koje voze ljudi, i pobeđuje.

On je, takođe, otkrio i kako ovi automobili rade.

- Korisnici će na koncu biti u mogućnosti da jednostavno ukucaju ili izgovore adresu na koju žele da se voze. Mi to zovemo "Gugl Mape na steroidima". Radi se o tome što će osoba koja sedi na mestu vozača moći da pritisne veliko crveno dugme na kome piše "off" (isključi).

On kaže da će Guglov auto funkcionisati isto kao i autopilot u avionima, sa stvarnim čovekom koji sedi na stendbaju.

Na pitanje da li će tehnofobi lako prihvatiti novu tehnologiju, odgovorio je: "Zavisi od toga koliko su pijani". Nadovezujući se na to, kao razlog za okretanje njihovom automobilu Šmit je izneo tužnu statistiku da svake godine 35 hiljada ljudi u Sjedinjenim Državama strada u saobraćajnim udesima zbog vožnje u alkoholisanom stanju, i još tužniju statistiku koja kaže da je to dobro jer je ta brojka postala konstanta u poslednjih dve-tri decenije.

- To je tragično. Što pre samovozeće automobile pustimo na ulice, više ćemo života sačuvati. Oni će postati dominantni oblik tranporta već za naših života - zaključuje on proročkim komentarom.

Pogledajte video koji prikazuje slepog čoveka koji "vozi" Guglov auto:

(Telegraf.rs)