Opasnost od udara asteroida postoji, ali je mala!

Šansa za neki veliki udar s apokaliptičnim posledicama minorna u neposrednoj budućnosti, te da je veća statistička šansa da nastradate u sopstvenom kupatilu nego da vam meteorit padne na glavu. Međutim, čovečanstvo ipak mora da ulaže resurse u praćenje kretanja nebeskih tela i razvijanja strategija za eventualnu odbranu na duže staze

Ako vas plaši da će se smak sveta dogoditi za vreme naših života, možete da odahnete! Udarac nekog nebeskog tela iz svemira, koji bi mogao da zbriše ljudsku vrstu sa lica Zemlje, poput onog koji je izazvao pomor dinosaurusa, ipak nije mnogo verovatan, barem ne u skorije vreme.

Uprkos Holivudu i šokantnim dokumentarcima sa "Diskaverija", šanse da se tako nešto desi u narednim decenijama statistički su beznačajne. Strah i panika koji se šire svaki put kada pored nas prođe neko okom vidljivo nebesko telo je iskonski, ali ne uvek i opravdan. Više ne živimo u pećinama i nema potrebe za sujevernim strahom od stvari koje se dešavaju na nebeskom svodu koji su osećali naši kosmati preci.

Milan Ćirković je podvukao da je šansa za neki veliki udar s apokaliptičnim posledicama minorna u neposrednoj budućnosti, te da je veća statistička šansa da nastradate u sopstvenom kupatilu nego da vam meteorit padne na glavu. Međutim, čovečanstvo ipak mora da ulaže resurse u praćenje kretanja nebeskih tela i razvijanja strategija za eventualnu odbranu na duže staze , jer je poznato da su takvi udari izazvali više masovnih izumiranja u daljoj prošlosti planete, poput udara koji je pre 65 miliona godina uzrokovao izumiranje dinosaurusa.

(A. Ć.)