Amerika regrutuje tinejdžere za sajber-rat protiv Kine!

Regrutacija se obavlja na prilično jednostavan način, u srednjim školama širom Amerike organizuju se takmičenja rađena po vojnim programima, tzv. “NetWars”, koji mladim kompjuterskim čarobnjacima pružaju osećaj kao da se takmiče u nekoj video-igri

Čelna pozicija SAD u sferi “sajber ratovanja” odavno je uzdrmana, a nakon što su inostrani hakeri uspešno provalili u sisteme velikih kompanija i infrastrukturnih sistema i počeli da napadaju čak i računare Sekretarijata za državnu bezbednost SAD doneta je nova strategija. Regrutuju se novi hakeri – što mlađi, to bolji.

Novoosnovani “sajber komandni centar” SAD saopštio je prošle nedelje da formira 13 timova programera i kompjuterskih eksperata kako bi odgovorili na sve učestalije hakerske napade iz Kine i Koreje.

Ti timovi imaće ofanzivnu ulogu i biće pripojeni Državnoj bezbednosnoj agenciji (NSA), pa američka sekretarka za državnu bezbednost Denet Napolitano želi da sastavi svoju ekipu - 600 hakera koji će “igrati u odbrani”, piše "Njujork tajms".

Njihov cilj neće biti napadi, već držanje hakera iz drugih zemalja na distanci. Za taj manje atraktivan zadatak potrebna je sveža krv, a ona se traži prvi put u srednjim školama.

- Moramo da im pokažemo koliko je to kul i uzbudljivo. Moramo da im pokažemo da je njihovo umeće važno i za javni sektor - kaže Ed Skudis, jedan od najvećih američkih stručnjaka za kompjutersku bezbednost.

Čak trećina đaka je stigla do trećeg nivoa, što je nešto što se smatra uspehom i za one koji imaju sedam do deset godina iskustva u tom poslu.

Najboljim tinejdžerima su podeljene stipendije, a iza kulisa su mnogi verovatno i vrbovani. Ipak, za angažman je potrebno i nešto više.

- Problem kod rada za vladu je to što ćeš manje zaraditi, sve je sporije, sada se krešu budžeti, a i birokratija te koči na svakom koraku. Na kraju, ne možeš ni da pričaš mnogo o onome što radiš. Prosto, nije dovoljno zabavno - rekao je 17-godišnji Jaska i poslao jasan signal vlastima.

(Telegraf.rs / Izvor: B92.net)