ČUVAJTE SE: Sajber kriminalci vrebaju vaš novac!

Za direktnu pljačku džepova prevaranti će dodatno rafinirati alate namenjene dobijanju pristupa bankovnim računima preko mobilnih uređaja

Prognoze eksperata kompanije "Kasperski lab" za godinu koja je upravo počela, kažu da će se sajber kriminalci najviše okomiti na privatnost korisnika, njihov novac i bitkoine.

Nakon skandala sa Edvardom Snoudenom, Amerikancem koji je "oktrio" dobro čuvane tajne o špijuniraju u SAD, svi razmišljaju o tome kako da zadrže privatni život u tajnosti, uprkos pažnji obaveštajnih službi širom sveta. Zaštita podataka koji se nalaze na računarima i uređajima, i obezbeđivanje poverljivosti ponašanja na internetu, dovešće do veće popularnosti VPN usluga i TOR-anonimizera, kao i povećane tražnje za domaćim alatima za šifrovanje.

Tokom 2014. godine, stručnjaci "Kasperski lab-a" očekuju da sajber kriminalci nastave razvijanje alata krađe gotovine - direktno ili indirektno. Za direktnu pljačku džepova, prevaranti će dodatno rafinirati alate namenjene dobijanju pristupa bankovnim računima, preko mobilnih uređaja (mobilni fišing, bankarski trojanci). Mobilni botneti će se kupovati i prodavati, a biće korišćeni za distribuciju zlonamernih priloga u ime trećih lica.

Za podršku indirektne krađe, verovatno je da će se videti još sofisticiranije verzije "Trojanaca" koji šifruju podatke na mobilnim uređajima, sprečavajući pristup fotografijama, kontaktima, dokumentima i porukama dok se ne kupi deskripciona šifra. Android smart telefoni će bez sumnje biti prvi na udaru. Osim toga, tokom 2014. godine, stručnjaci očekuju značajan rast u broju napada na "novčanike" bitkoin korisnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)