NAUČNA REALISTIKA: 5 tehnologija koje će promeniti svet (VIDEO)

Sintetička pljeskavica koja će rešiti problem gladi u svetu, hologrami osetljivi na dodir, automobili koje voze roboti i oni koji se kreću na vodu, i 3D printing: svet za 20 godina neće biti isti

Kakva će biti budućnost? Hoće li biti bolja ili gora i šta će doneti tehnološke inovacije koje prete da potpuno, iz korena promene svet? Hoćemo li živeti u srećnijem svetu ili će inovacije koje vam ovde predstavljamo doneti potrese koje nećemo kao civilizacija uspeti da preživimo?

Ovo su goruća pitanja pred nama, pitanja na koja nemamo odgovore. Ipak, osnovno pitanje - da li će svet ova tehnološka dostignuća promeniti - odgovor je definitivno: DA!

1. Sintetička pljeskavica

Najveći problem sa kojim se suočava svet je problem gladi u njemu, i zato je logično da tehnologija koja će rešiti ovaj problem bude naš izbor za prvo mesto na ovoj listi.

Zamislite da od jedne krave može da se napravi milijardu pljeskavica! Dr Mark Post, holandski naučnik sa Mastrihtskog univerziteta je napravio prvu sintetičku pljeskavicu od matičnih ćelija krave koje su zatim u laboratoriji pretvorene u mišićno tkivo.

- Ova pljeskavica je "prijateljska" prema okolišu, prema životinjama i prema resursima - kaže on.

(M. B. / Foto: Robert Brown)