Provaliti šifre američkih tajnih službi je najjednostavnija stvar na svetu. Evo i zašto

Hakeri su do sada uspeli da probiju sigurnost NASA, Ministarstva odbrane, pravde i mnogih drugih. Razlog tome su neverovatno jednostavne šifre ovih institucija

Neka od najbitnijih dokumenata američke vlade zaštićeni su lozinkama koje su toliko proste da ih ni većina civilnog stanovništva ne bi uzela za svoje privatne e-mail naloge, ili nešto slično, navodi se u novom izveštaju američkog Kongresa. Lozinke kao što su "password", "qwerty" i imena zaposlenih, ostavila su veoma poverljiva dokumenta Službe državne bezbednosti ranjivim.

Fijasko sa lozinkama se nastavio, pa je tako i veliki broj drugih agencija izgubio poverljive podatke. Nuklearna regulatorna komisija je ostavila detaljne sigurnosne planove nuklearne elektrane na disku koji nema nikakvu zaštitu. Hakeri su ukrali informacije u vezi nacionalnih brana, uključujući njihove slabosti i katastrofalne posledice ukoliko bi one bile probijene, iz baze podataka Vojnog korpusa inženjera.

Do sada su propusti u sigurnosti bili uglavnom smešni, a ne katastrofalni. U jednom slučaju su hakeri koristili televizijsku mrežu kako bi gledaoce upozorili o navodnom napadu zombija.

Po svemu sudeći, napadi bi u skorije vreme mogli postati daleko opasniji stoji u izveštaju. Hakeri su uspeli da probiju sigurnost NASA-e, Agencije za zaštitu životne sredine, ali i Ministarstva odbrane, pravde i još dosta drugih. Ovo su samo informacije koje su poznate javnosti, a broj stvarnih napada je sigurno daleko veći.

Agencije koje su najčešće pod napadom, shvatile su sve ovo vrlo ozbiljno i rade na povećanju zaštite, kako se slične stvari više ne bi ponavljale.

(Telegraf.rs / Izvor: defenseone.com)