BOEING BLACK: Smartfon koji se uništava u slučaju opasnosti

Telefon će pokretati dvojezgarni ARM Cortex-A9 procesor sa taktom rada na 1.2 GHz, a radiće na Android operativnom sistemu

Kompanija Boeing, koja je inače poznata po proizvodnji aviona, danas je predstavila svoj pametni telefon kojem je osnovni cilj zaštita podataka korisnika. Sada su poznate njegove karakteristike, kao i način na koji će zaštiti podatke u slučaju da neko otvori uređaj i počne da "kopa" po njemu.

Ovaj smartfon će imati ekran od 4.3 inča sa rezolucijom od 540 x 960 piksela, i težiće 170 grama. Podržavaće sve mreže, čak i najnoviju 4G LTE. Telefon će pokretati dvojezgarni ARM Cortex-A9 procesor sa taktom rada na 1.2 GHz, a radiće na Android operativnom sistemu.

Celokupan hardver će se proizvoditi u Americi, a na pozadinu ovog uređaja moguće je povezati čak i biometrijske skenere, solarne punjače, satelitske prijemnike i druge stvari. Ono po čemu se ovaj telefon razlikuje od drugih je mogućnost automatskog uništavanja podataka ukoliko neko pokuša da otvori kućište.

Kućište je zaštićeno specijalnim jedinjenjem i šrafovima, čije su glave napravljene da bi reagovale ukoliko neko pokuša da otvori telefon. Svaki pokušaj njegovog otvaranja će pokrenuti automatsko uništavanje podataka i celokupnog softvera što će učiniti uređaj neupotrebljivim.

Boeing Black smartfon će biti dostupan samo za vladine službenike i ljude koji rade na mestima gde je sigurnost podataka najbitnija, a njegova cena još uvek nije otkrivena.

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)