Apple se oglasio povodom "curenja" tajnog koda koje su mnogi nazvali najvećim u istoriji

Mnogi kažu da je ovo katastrofa, a evo šta kaže kompanija iz Kupertina

Nakon što je neko na internetu postavio izvorni kod za ključnu komponentu Appleovog mobilnog operativnog sistema uz pomoć kog hakeri mogu da naprave mnogo štete vlasnicima iPhonea, oglasila se i kompanija.

Najveće curenje u istoriji Applea: Neko je upravo objavio kod koji može da "slomi" svaki iPhone

Kompanija je u saopštenju umanjila značaj ovog koda, iako su mnogi ovo curenje podataka označili kao "najveće u istoriji".

U pitanju je izvorni kod za iBoot aplikaciju koja je zadužena za bezbedno podizanje sistema, a koju bi hakeri mogli da koriste da otkriju i najmanju ranjivost iPhonea, kao i da ga lakše jailbreakuju.

Ipak, Apple ne smatra da je u pitanju toliko ozbiljan problem:

- Stari izvorni kod od pre tri godine se nekako našao na internetu. Međutim, bezbednosni dizajn naših proizvoda ne zavisi od tajnosti ovog koda. postoje mnogi slojevi hardverske i softverske zaštite koji su ugrađeni u naše proizvode i uvek ohrabrujemo naše korisnike da redovno apdejtuju svoje uređaje kako bi imali najbolju zaštitu, stoji u saopštenju Applea.

Iako je izvorni kod povezan sa iOS 9 verzijom, veliki delovi tog koda se i danas koriste, a koliko je on važan govori i činjenica da Apple najviše plaća ljudima za otkrivene greške baš u ovom segmentu.

(Telegraf.rs)