I FSU se priključio: 3D štampa zaštitnih maski za zdravstvene radnike

Ova akcija dobar je primer društvene odgovornosti i umetničke angažovanosti u vreme pandemije

Foto: LINKgroup

Dok u vreme karantina zbog koronavirusa sedimo kod kuće i smišljamo na koji način možemo da prekratimo vreme, Fakultet savremenih umetnosti odlučio je da se zajedno sa svojim studentima priključi štampanju zaštitnih maski i vizira uz pomoć 3D štampača i da ih na kraju podeli zdravstvenim radnicima kojima nedostaju.

Profesor digitalnog vajanja Bogan Čontoš, koji predaje studentima na Game Art programu osnovnih studija objašnjava kako je uopšte došao na ovu sjajnu ideju.

- Akciju su organizovali ljudi okupljeni u Facebook grupi ‘Vizionari Srbije’ i pozvali su sve ljude koji imaju 3D štampače da im se pridruže. Vrlo rado sam se odazvao pozivu, uključio sam u rad i svoje studente i sada nam je cilj da što više maski i vizira izađe iz naših mašina - rekao je Bogdan Čontoš.

Kada se naprave, maske se nose u Mejkers spejs „Polyhedra”, koji ih prikuplja sa više lokacija i šalje tamo gde su najpotrebnije.

- Model maske je dizajn češke firme ’Prusa’, čiji će logo stajati na njima. Samo skinemo model sa interneta i to štampamo. Do četvrtka do kraja dana napravili smo oko 80 zaštitnih maski, a nastavićemo da radimo i dalje - rekao je profesor FSU Bogdan Čontoš.

Ova akcija dobar je primer društvene odgovornosti i umetničke angažovanosti u vreme pandemije, kada je važnije nego ikad pre da studenti primene ono što su na predavanjima učili. Studenti FSU puni su ideja i mašte, a ne nedostaje im ni kreativnosti, tako da verujemo da je ideja za štampanje maski i vizira samo prva u nizu.

Online nastava na FSU – bez prekida u predavanjima

Fakultet savremenih umetnosti zatvorio je svoja vrata za studente i profesore u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, ali to nikako ne znači da je nastava prekinuta. FSU, u nastavi koristi najsavremeniju tehnologiju  između ostalog i najsavremeniju Distance Learning platformu za učenje na daljinu. Pomoću nje, studenti preko Live streama ili u odloženom prenosu gledaju predavanja koja su za njih snimili njihovi profesori. Oni sve vreme mogu aktivno učestvovati u predavanjima tako što svoja pitanja i eventualne nejasnoće pišu predavačima preko Live chata, a oni im na njih brzo odgovaraju. Predavanja mogu pratiti i putem mobilnih telefona, tako što će na njih instalirati Android i iOS aplikacije za mobilne telefone i tablete.

Foto: LINKgroup

U početku nije bilo lako da se naviknu na ovakav sistem rada, ali se sada svi prilagođavaju i navikavaju.

- U početku mi je bilo veoma teško. Ovo je iskustvo koje nikad nisam imao. Imao sam utisak da predajem golim zidovima, ali su me reakcije studenata i ohrabrile i oduševile. Bilo je tu i ozbiljnih pitanja, ali i preko potrebnog humora. Zajedno smo izgurali, organizovali i konsultacije i zaista sam prezadovoljan kako sve protiče - rekao je šef Departmana vizuelnih umetnosti na FSU, Đorđe Stanojević.

FSU – mesto gde tvoj talenat postaje isplativo zanimanje

Fakultet savremenih umetnosti školuje savremene umetnike, ljude koji će stvarati u korak sa vremenom i svetom koji se u 21. veku menja svakodnevno, napreduje i postavlja nove, visoke standarde. Zato su studentima date veštine da upotrebe moderne tehnologije i na taj način, pored još veće slobode u stvaranju, dobiju i konkurentnost na tržištu rada.

Programi na osnovnim studijama, ali i master i doktorski programi zvanično su akreditovani i kreirani na temelju vizije boljeg i efikasnijeg visokoškolskog obrazovanja, obuhvatajući tradicionalno iskustvo u obrazovanju i savremene tendencije. Školujemo studente u oblasti likovnih umetnosti, dramskih umetnosti, dizajna, multimedijalne produkcije, muzičkih komunikacija i kreiranja sadržaja za nove medije.

(Telegraf.rs/PR)