SLEDI KAZNA: Facebook prekršio zakon jer prati sve korisnike!

Autori istraživanja koje je sprovela jedna belgijska agencija tvrde da Facebook prati računare korisnika bez njihove dozvole, i to sa svrhom ciljanog oglašavanja

Belgijska agencija za zaštitu podataka sprovela je istraživanje koje je utvrdilo da Facebook prati internet aktivnost svakoga ko poseti ovu društvenu mrežu, čak i ukoliko osoba nema profil.

Istraživanje je sprovedeno nakon što je prvobitno utvrđeno da Facebook-ova pravila o privatnosti krše evropski zakon. Autori sada tvrde da Facebook prati računare korisnika bez njihove dozvole, i to sa svrhom ciljanog oglašavanja.

Zavirite u unutrašnjost novog sedišta Facebooka!

U dokumentu stoji da Facebook postavlja takozvane kolačiće (cookie) za praćenje na računare korisnika ako posete bilo koju stranicu na domenu Facebook.com. Kada korisnik poseti neku drugu stranicu koja nosi Facebook-ove plugine, poput lajk dugmeta, koji je postavljen na više od 13 miliona stranica, kolačići se detektuju i šalju nazad na Facebook, čak i ako korisnik ništa ne lajkuje niti se uloguje na ovu društvenu mrežu.

Prema zakonu Evropske unije o privatnosti, korisnik mora da pristane pre postavljanja kolačića i praćenja, osim ako nije nužno za spajanje na uslugu ili dostavljanje usluge koju je korisnik izričito zatražio. Isti zakon obvezuje stranice da korisnike pri prvoj poseti obaveste da koriste kolačiće i da zatraže njihov pristanak.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor:vecernji.hr)