Robo-savetnici postaju sve popularniji: Mogu li oni zaista zameniti ljudskog finansijskog savetnika?

Robo-savetnici navodno mogu biti bolji od ljudskih finansijskih savetnika u nekim slučajevima, posebno za one koji su novi u svetu investiranja, nemaju mnogo bogatstva ili složene finansijske živote.

Foto: Pixabay

Roboti žele da budu vaš sledeći finansijski savetnik.

Ne tako davno, takva ideja je možda više ličila na radnju nekog naučno-fantastičnog filma — zamislite kiborba C-3PO-a iz “Ratova zvezda” u odelu kako trguje na Volstritu.

Ali ovi roboti, takozvani “robo-savetnici”, uskoro bi mogli da upravljaju bogatstvom većim od bilion dolara.

Ovo zapravo nisu humanoidni roboti; to su algoritmi koje su kompanije razvile za automatizaciju digitalnog investiranja. Unesite neke detalje (vaše godine, ciljevi, udoban rizik) u aplikaciju i algoritam će sastaviti i upravljati personalizovanim investicionim portfeljem samo za vas.

Robo-savetnici za svakodnevne investitore počeli su da se pojavljuju oko 2008. godine, godinu dana nakon što je iPhone debitovao u javnosti.

Nešto više od decenije kasnije, robo-savetnici upravljali su bogatstvom od oko 785 milijardi dolara, prema Backend Benchmarking-u, kompaniji specijalizovanoj za istraživanje digitalnih savetnika.

Desetine firmi su izgradile sopstvene modele algoritama kako bi iskoristile popularnost i rastuću digitalnu kulturu.

Roboti su obično posebno pogodni za novije investitore koji još nisu izgradili mnogo bogatstva i koji bi želeli da eksternalizuju upravljanje novcem profesionalcu po razumno niskoj ceni, navode neki stručnjaci.

Sada, prema nekim procenama, industrija robo-savetnika mogla bi da postane poslovanje vredno 1,2 biliona dolara do 2024. godine.

Video: Robot avatar koji priča umesto čoveka je najnovije dostignuće

(Telegraf.rs)