Sve manje slobode na internetu

Od 60 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje, u 34 je zabeležen pad slobode na internetu tokom protekle godine, ali se u 16 zemalja situacija poboljšala

Sloboda na internetu opada u celom svetu, pošto je vlasti ograničavaju sve naprednijim nadzorom, zatvaranjem opozicionih sajtova zbog "nezakonite sadržine" i plaćenim provladinim komentatorima, zaključeno je u najnovijem izveštaju organizacije "Fridom haus".

Od 60 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje, u 34 je zabeležen pad slobode na internetu tokom protekle godine, ali se u 16 zemalja situacija poboljšala, prenosi danas ruski kanal "Raša tudej".

U 36 zemalja vlade su "ili nabavile moderniju tehnologiju nadziranja, povećale broj ljudi koji kontrolišu ili su usvojile novi zakon koji im daje veća ovlašćenja za praćenje", mada autori izveštaja sumnjaju da su i druge zemlje pojačale kontrolu internata, ali "bolje skrivaju tragove".

Iako je praksa plaćenih komentatora najpre primenjena u Kini i Rusiji, u izveštaju je zaključeno da je ona sada usvojena u najmanje 22 zemlje sa liste, kao što su Malezija i Belorusija.

(Telegraf.rs / Izvor : Tanjug)