Zbogom 4G: 5G postaje standard, Xiaomi počinje da istražuje 6G

Xiaomi namerava da do kraja ove godine ugasi proizvodnju 4G pametnih telefona u korist 5G uređaja, kao i da počne sa istraživanjem 6G tehnologiju budućnosti

Xiaomi Mi MIX Alpha / Foto: Xiaomi

Kineska kompanija Xiaomi bi do kraja ove godine trebalo da prestane sa proizvodnjom 4G pametnih telefona i da nastavi da sa proizvodnjom isključivo 5G uređaja.

Kako je, u intervjuu za kinesku agenciju Xinhua, otkrio suosnivač i izvršni direktor te kompanije Lei Jun, uz Xiaomijevu potpunu preorijentaciju na 5G uređaje planiran je i početak testiranja 6G tehnologije i razvoja satelitskog Interneta.

Osim mobilnih telefona, Xiaomi će se orijentisati na različite aspekte 5G tehnologije kao što su IoT uređaji (Internet of Things) i 5G sistema ranog upozoravanja u slučaju katastrofa koga Xiaomi razvija u saradanji sa državom.

Inače, epidemija korona virusa prema nije mnogo naštetila Xiaomiju, koji je u prvom kvartalu ove godine čak zabeležio rast. I pored toga, Lei Džun navodi da postoji problem sa manjkom 5G uređaja u skladištima zbog čega je dobijena finansijskom stimulacija kako bi se povećala njihova proizvodnja.

(Telegraf.rs)