Apdejt za virus koji napada Intelove procesore bi mogao da vam uspori kompjuter za 40 odsto

Velike kompanije su već počele da izbacuju zakrpe, ali one dolaze sa popriličnom cenom

Foto: Pixabay.com

Kada su stručnjaci za bezbednost otkrili seriju ozbiljnih ranjivosti koje pogađaju Intelove procesore u januaru 2018. godine, bilo je jasno da su Spectre i Meltdown "virusi" bili veoma ozbiljni, kao i da neće biti jedini koji zloupotrebljavaju multi-threading čipove.

I nisu.

Upravo je otkrivena nova ranjivost pod nazivom ZombieLoad koja napada Intelove čipove.

Iako su veliki proizvođači operativnih sistema počeli da pečuju propuste, postoje loše vesti - puna zaštitta od nove ranjivosti bi mogla da umanju performanse vašeg procesora za 40 odsto.

Foto: Pixabay.com

ZomibeLoad dozvoljava napadaču da pristupi poverljivim podacima i zaobiđe bezbednosne barijere, a nova ranjivost pogađa sve operativne sisteme koji rade na Intelovim čipovima, uključujući tu i Android, Chrome, Linux, macOS i Windows.

U prilog ovoj tvrdnji ide i urpavo objavljen Appleov dokument koji tvrdi da je za potpunu zaštitu potrebno onesposobiti Intelovu hyper-threading funkciju - koja predstavlja veliku prednost kompanijinih čipova.

Apple tvrdi da je otkrio umanjenje performansi od 40 odsto u testovima koji su uključivali multi-threading opterećenje, iako se razlika u performansama iskazivala drugačije na različitim mašinama.

Foto: Flickr/Josh Bancroft4

Zbog ovog velikog pada u perofrmansama, Apple je implementirao delimičnu migraciju u macOS Mojaveu 10.14.5 i korisnicima ostavio mogućnost da izaberu da li žele da onesposobe multi-threading za potpunu zaštitu.

Google i Microsoft su takođe počeli da rešavaju svoje sisteme bazirane na Intelu.

ZombieLoad problem je navodno predstavljen Intelu pre mesec dana, i pogađa sve procesore napravljene od 2011. godine, a ARM i AMD čipovi su za sada bezbedni.

(Telegraf.rs)