Pobeda besplatnog softvera: Linux stigao na Crvenu planetu

I roverom Perseverance, i helikopterom Ingenuity, koji su ovih dana sleteli na Mars, upravlja najpoznatiji operativni sistem otvorenog koda...

Foto: Tanjug/AP

Rover Perseverance (srp. Istrajnost), američke svemirske agenicije NASA, koji je sleteo na Mars u krater Jezero posle višemesečnog putovanja kroz svemir, pridružio se svom "rođaku", roveru Curiosity (srp. Radoznalost) na Crvenoj planeti u misiji zajedničkog sakupljanja uzorke i beleženja snimaka.

Mnoge će iznenaditi podatak da roverom upravlja operativni sistem Linux.

Nasin rover Perseverance nije sam prevalio milione kilometara kroz svemir. Uz njega je doputovao i mali helikopter Ingenuity (srp. Genijalnost), koji će služiti za izviđanje i navođenje rovera Perseverance na Marsu, piše The Verge.

Foto: Tanjug/AP

To je prvi pokušaj da se izvan Zemlje koristi takav uređaj, koji treba da upravlja drugim vozilom. I Ingenuity, takođe, pokreće Linux operativni sistem.

- Ovo je prvi put da ćemo na Marsu koristiti operativni sistem Linux - istakao je inženjer u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon Tim Kanham.

- Softver koji koristimo razvili smo u našoj Laboratoriji za male satelite i instrumente, a njegov kod smo otvorili (učinili dostupnim) pre nekoliko godina - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Softver je nazvan F' (izgovara se kao "Ef prajm"), a činjenica da je njegov kod otvoren, znači da ukoliko neko želi da na Zemlji (odnosno, iznad nje) leti pomoću Linuxa, odnosno da za letenje koristi isti softver kao i američka svemirska agencija, to mu je apsolutno dostupno i dozvoljeno, prenosi RTS.

- Ovakva vrsta letenje predstavlja neku vrstu pobede otvorenog koda! - ističe Tim Kanham.

(Telegraf.rs)