Najveći internet pirat na svetu uzvraća udarac: Traži 6,8 milijardi dolara od Novog Zelanda zbog hapšenja

Osnivač Megauploada, Kim Dotkom, kaže da su vreme provedeno u zatvoru i cela situacija na njega ostavile velike posledice

Osnivač Megauploada i najveći internet pirat na svetu, Kim Dotkom, je šest godina nakon hapšenja na Novom Zelandu najavio tužbu protiv ove zemlje u kojoj traži 6,8 milijardi dolara.

Iako Dotkom sigurno i dalje ne spava mirno jer čeka odluku o izručenju u SAD gde je optužen za kršenje autorskih prava i pranje novca, ne samo da je protekle godine proveo na slobodi, već je i pokretao nove projekte, zabavljao ljude putem društvenih mreža, a nedavno se i oženio.

Ipak, hapšenje, vreme provedeno u zatvoru i cela situacija ostavili su velike posledice na njega kao osobu, ali i njegovo poslovanje, zbog čega je odlučio da tuži vladu Novog Zelandu i od ove zemlje traži odštetu.

Globalni projekat decenije: Na internetu neće biti više cenzure, privatnost će biti zagarantovana!

Problem je, smatra Dotkom, što je on uhapšen na temelju nevažećeg naloga za hapšenje – da bi se poštovao nalog za hapšenje SAD-a, kazneno delo za koje ga tereti neka država (konkretno Amerika) mora biti takođe i kazneno delo u Novom Zelandu. Međutim, kako je nalog za hapšenjem temeljen na zakonu o kršenju autorskih prava iz 1994. godine u kojem nema govora o kršenju autorskih prava putem interneta, a SAD-a ga traži upravo zbog tog kaznenog dela, onda nema pravne osnove ne samo za izručenje SAD-u, već i za njegovo hapšenje.

Zbog tog velikog propusta Novi Zeland sada mora da snosi posledice, smatra Dotkom, a njegovi advokati su izračunali kako su te posledice teške skoro sedam milijardi dolara. Naime, da nije došlo do gašenja MegaUploada, vrednost ove i partnerskih kompanija iznosila bi deset milijardi dolara, smatraju njegovi advokati, a kako je on držao 68 posto kompanije, on bi danas bio bogatiji za 6,8 milijardi dolara i upravo je to cifra koju Kim Dotkom traži od države.

Međutim, za njega mnogo veći problem od novca predstavlja potencijalno izručenje SAD-u te mu ni milijarde dolara ne bi ništa značile ako bi završio u nekom američkom zatvoru gde bi mogao da provede većinu života – sledeće saslušanje oko ovog slučaja zakazano je za 20. februar.

(Telegraf.rs)