Neke od najluđih ideja Elona Maska na Twitteru i koliko njih je zapravo ostvario

Elon Mask tvituje mnogo velikih planova, ali oni se ne ostvaruju uvek

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Tokom vikenda, Elon Mask je rekao nešto neobično.

Znam šta mislite: Budi konkretniji! Pa, ovog puta je izvršni direktor Tesle nagovestio da bi mogao da pokrene novu društvenu mrežu - ili, u najmanju ruku da “ozbiljno razmišlja o tome”.

“S obzirom na to da Twitter de fakto služi kao javni gradski trg, nepridržavanje principa slobode govora suštinski podriva demokratiju”, napisao je Mask na Twitteru.

“Šta treba učiniti?"

Da Mask zapravo lansira svoju društvenu mrežu ne bi bilo tako neverovatno kao neki drugi veliki planovi koje je ovaj milijarder predstavio svojoj publici od skoro 80 miliona ljudi.

Sa 280 znakova ili manje, njegovi čuveni tvitovi rasplamsavaju sukobe sa političarima i drugim tehnološkim “glavama”, potresaju tržišta i često su bili platforma za najavu brojnih uzvišenih ciljeva.

I pošto je Tesla otpustio svoj tim za medije još 2020. godine, Maskovi tvitovi su često jedini način kako prosečna osoba može saznati više o poslovanju nekih od njegovih kompanija.

A upravo ti tvitovi su ga u više navrata dovodili u pravne probleme.

Dakle, koliko često Maskovi tvitovi postaju realnost? Evo nekih od najluđih ideja i koje od njih je ovaj kontroverzni milijarder zapravo ostvario.

14. mart: Mask izaziva Putina na duel “jedan na jedan”

Ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini, Mask je izazvao ruskog lidera Vladimira Putina na borbu “jedan na jedan”. “Ulog je Ukrajina”, rekao je milijarder, a kasnije dodao da “ako se [Putin] plaši borbe, pristaću da koristim samo svoju levu ruku, a nisam čak ni levoruk”.

Koliko znamo, Putin nije prihvatio Maskov izazov.

26. februar: Mask obećava da će Ukrajini obezbediti Starlink terminale i internet usluge

Kada je Mihailo Fedorov, potpredsednik ukrajinske vlade i ministar digitalne transformacije, zatražio od Maska da ojača Starlink internet servis u zemlji, Mask je odgovorio da je Starlink aktiviran u Ukrajini i da su terminali “na putu”.

Ovo je zapravo uradio: Terminali su stigli 1. marta, a i druga pošiljka 9. marta.

13. decembar 2021: Mask najavljuje SpaceX program za hvatanje ugljenika

Mask je otkrio da SpaceX radi na tehnologiji hvatanja ugljenika, tvitujući da kompanija pokreće program za “ukljanjanje CO2 iz atmosfere i pretvaranje u raketno gorivo”.

Takođe je zamolio ljude da se “pridruže ako su zainteresovani”, a nije dao nikakve dodatne detalje o tome šta je program ili kako bi se neko mogao “pridružiti”.

Dodao je da će program “takođe biti važan za Mars”, jedan od Maskovih najvećih ciljeva za SpaceX.

O ovom programu se više ništa nije čulo od decembarskog tvita, a stručnjaci su takođe počeli da sumnjaju u efikasnost ove tehnologije.

31. oktobar 2021: Mask kaže da će prodati Tesline akcije kako bi okončao glad u svetu

CNN-ov članak sa naslovom “2% bogatstva Elona Maska moglo bi da pomogne u rešavanju gladi u svetu, kaže šef Svetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija“, izazvao je reakciju Maska.

Elon Mask je tada tvitovao da će prodati sve deonice Tesle odmah i rešiti glad u svetu ako mu neko iz Svetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija objasni kako se to može sa šest milijardi dolara.

Prema Fortune časopisu, Mask je donirao 5,7 milijardi dolara u novembru nekoliko nedelja nakon interakcije na Twitter-u, ali nije otkrio kojoj je dobrotvornoj organizaciji donirao.

23. mart 2021: Mask kaže da će SpaceX odvesti ljude na Mars pre 2030.

Jedan od najvećih ciljeva SpaceX-a je da čovečanstvo učini međuplanetarnim, a Mask veruje da je taj cilj udaljen svega nekoliko godina. Prošlog marta je tvitovao da će SpaceX sletati svemirske brodove na Mars “znatno pre” 2030.

Već je davao ovakva obećanja. On je 2018. godine rekao da će 2022. biti godina kada će SpaceX lansirati dva teretna broda na Mars, a 2024. godina kada će kompanija odvesti ljude tamo.

…malo verovatno, zar ne?

8. jul 2018: Mask planira da spasi tajlandski omladinski fudbalski tim podmornicom

Ko bi mogao da zaboravi kada je Mask pokušao da glumi Tonija Starka u pokušaju da spasi tajlandski omladinski fudbalski tim zarobljen u pećini? Mask je tada na Twitter-u objavio video snimke na kojima testira “malu podmornicu” koju je želeo da iskoristi u misiji.

Jedini problem: spasiocima nije bila potrebna ova tehnologija.

Tada je Mask pobesneo i nazvao ronioca koji je spasao decu “pedo likom” na Twitter-u

Ovo su samo neke od ludih ideja koje je ovaj milijarder imao, a bilo je i pregršt tvitova koji jednostavno nisu imali smisla za veliku većinu interneta.

Kao kada je nedavno tvitovao naizgled ćirilično slovo ć.

Neki misle da činjenica da ima toliku publiku treba da znači odgovornije korišćenje ove društvene mreže, da li smatrate isto?

(Telegraf.rs)