Izložba o podunavskim Švabama iz Apatina se seli u najveće gradove Srbije

Organizatori ove izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Podunavsko-nemački crkveni muzej, Skupština opštine Apatin i Udruženje apatinskih Nemaca "Adam Berenc"

Gost osamnaeste emisije iz serijala "Reči, boje i zvuci" bio je Boris Mašić, osnivač Podunavsko-nemačkog crkvenog muzeja u Apatinu i predsednik Udruženja apatinskih Nemaca "Adam Berenc". Govorilo se o izložbi o podunavskim Švabama koja je otvorena u najvećim gradovima Srbije.

- Organizatori ove izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Podunavsko-nemački crkveni muzej, Skupština opštine Apatin i Udruženje apatinskih Nemaca "Adam Berenc". Svi su dali svoj doprinos da ova izložba protekne onako kako je najbolje – rekao je Boris Mašić.

Gost je govorio i o sadržaju ove izložbe.

- Na ovoj izložbi se može videti kako su živele podunavske Švabe u Apatinu. Tu su fotografije i slike o zanatstvu koje je posebno bilo razvijeno, takođe tu je i privreda, a posebno ribarstvo kao značajan deo privrede, kultura i sve ono čime su se oni bavili. Takođe, na izložbi je i jedan segment o životu Jevreja u Apatinu jer smo smatrali da su i oni vrlo bitni za istoriju našeg grada.

Pitali smo da li ima i odjeka o ovoj izložbi:

- U Novom Sadu je ova izložba prihvaćena sa velikim zanimanjem, a bilo je i mnogo pohvalnih reči. O tome kako je izložba dočekana u Beogradu nemam povratnih informacija jer je izložba otvorena u četvrtak, ali mislim da će sve biti u redu. Čak, mislim da će biti dočekana bar kao i u Novom Sadu.

(Telegraf.rs / Izvor: radiodunav.com)