Slika jagnjeta koja već 6 vekova izaziva kontroverze: Pogledajte u oči životinje, sejale su strah

Čuvena slika braće Van Ajk, koja je nedavno restautirana, izaziva kontroverze već skoro šest vekova

Foto: screenshot/youtube.com/AFP News Agency

Gentski oltar delo je braće Huberta i Jana Van Ajka. Krasi Katedralu Svetog Brava u Gentu, a sastoji se iz nekoliko likovnih celina od kojih je ona središnja najupečatljivija.

Poliptih čini 12 slika postavljenih u dva reda. Osam slika su oslikane i na poleđini. Prvi put je prikazan 6. maja 1432. godine, a slika jagnjeta koja se nalazi u sredini intrigira stručnjake i javnost od svog nastanka. Jedno od najpoznatijih umetničkih dela iz tog perioda danas izgleda kao u doba kada je nastalo.

Delo prvi put prikazuje živopisna lica i figure ljudi u srednjovekovnom slikarstvu zapadne Evrope. Braća Van Ajk ovom slikom najavljuju renesansu. Oči jagnjeta neverovatno liče na ljudske i plašile su tadašnje stanovnika Genta.

Restauracija remek-dela braće Van Ajk zahtevala je predani rad. Slike Isusa Hrista, svetih otaca, anđela, Adama i Eve nalaze se na ovom poliptihu. Pažnju najviše privlači "Sveto jagnje" oko kojeg su svi likovi okupljeni. Prizor izaziva brojne polemike, a neke su se našle i na Tviteru:

- Slika jagnjeta na Gentskom oltaru bila je greška. Ko god ga je preslikao, imao je pravo da to uradi - stoji u tvitu jednog korisnika koji govori o restauraciji dela iz 19. veka.

Uprkos tvrdnjama da se radi o propustu umetnika, teško da je Jan Van Ajk pogrešio. Smatra se da je bio napredniji od slavnih italijanskih slikara renesanse, uključujući i Leonarda Da Vinčija.

Arnolfinijev portret u Nacionalnoj Galeriju u Londonu jedna je od prvih slika sa perspektivom u jednoj tački. Pre svih koristio je uljane boje kombinujući svetle i živopisne nijanse sa senkama.

Pola lica trgovca Arnolfini je osvetljeno, a pola se nalazi u senci. Možda je to uradio namerno, a možda je opet greška?

Janove nove ideje zablistale su u punom sjaju sa Gentskim olatarom. Delo je planirao je njegov brat Hubert.

Jagnje jeste predmet predmet polemika i zaslužuje posebnu pažnju. Njegovo čovekoliko lice nije naslikano kao što je to slučaj sa drugim životinjama. Simolizuje Isusa (žrtveno jagnje), a njegove ljudske oči govore da je pre reč o čoveku nego o životinji. Može se tumačiti na mnogo načina, ali simbolika postoji i veoma je moćna.

Gentski oltar predstavlja prizor sa tematikom hrišćanstva koja je daleko od klišea. Iznad jagnjeta je Isus Hrist. Nosi svešteničku odoru, bujnu bradu i ustoličen je na nebu. Zastrašujuća vizija Hristovog veličanstva potpuna je suprotnost od osuđenog jagnjeta - simbola raspeća, piše Gardijan.

Jagnje nije suvišan ili neprikladan deo Gentskog oltara, kao što su to želeli da prikažu restauratori iz 19. veka. Ukazuje se kao bog, čovek i žrtva. Braća Van Ajk su predstavili staru ideju na moderan i pomalo neprijatan način, a oči jagnjeta od nedavno krasi prvobitni sjaj.

Video: U Beogradu se rodila mitska indijanska životinja: Beli bizon

(N.N.)