Da li ste se ikad pitali kako Julije Cezar i Kleopatra zaista izgledaju? Jedna umetnica to zna

Beka istražuje portrete i biste umetnika, kako bi istorijske ličnosti oživela u 21. veku

Foto: royalty_now_

Umetnička dela nemaju samo estetsku vrednost, već pružaju vredan podatak o tome kako su istorijske ličnosti izgledale. No, pitanje kako su one zaista izgledale oduvek je kopkao potomke. Jedna umetnica rešila je da nađe odgovor.

- Otakako sam bila dete fascinirale su me arheologija i istorija. Mislim da ljudi vide prošlost kao seriju događaja, nešto kao film koji ne možemo da osetimo i dotaknemo. Verujem da ono što nas približava prošlosti zapravo u nama budi ljudskost - tela u Pompeju, savršeno mumificirani leševi Inka, lične stvari onih koji su davno, davno otišli sa zemlje - kaže Beka Saladin, koja na osnovu portreta i skulptura prošlost pretvara u sadašnjost.

Kako kaže, uvek je mislila da bi bilo neverovatno kada bismo istorijske događaje i ličnosti mogli da vidimo izbliza, baš onakve kakvi su bili.

- Osnovala sam Royaly Now u februaru prošle godine, prosto jer sam htela da vidim neke svoje omiljene istorijske figure, poput Ane Bolen, kao moderne ličnosti. Pitala sam se da li bi ona mogla da oživi sa tih svojih bledih, ravnih portreta - dodaje ona.

A Ana nije jedina koja je iz 16. veka oživela u 21.

- Ova bista Nefertiti (za koju verujem da je izvajana za njenog života) postala je simbol elegancije i lepote. Nefertiti je živela oko 1370. do 1330. godine pre nove ere. Bila je egipatska kraljica i supruga faraona Ehnatona, poznatog po tome što je u Egiptu za zvaničnu religiju proglasio veru u jednog boga.

- Čitala sam o tome kako je Aleksandar veliki izgledao. Imao je plavu kovrždavu kosu i heterohromiju (jedno oko mu je bilo plavo, drugo braon ili kombinacija te dve boje), tako da je definitivno bio upečatljiva ličnost.

- Agripina je imala lud život. Bila je sestra rimskog cara Kaligule, a majka Nerona. Nisam mogla da nađem precizne opise, pa sam se vodila izgledom Nerona.

- Luj XV manje je poznat i od svog prethodnika (Kralja Sunca), i od svog naslednika (Luja XVI koji je giljotiniran zajedno sa svojom ženom Marijom Antoanetom). Ipak, njegova vladavina bila je druga najduža u francuskoj istoriji. Uvek sam ga znala najbolje po njegovoj ljubavnici, madam Pompadur.

- Najviše opisa Kleopatre napisano je nakon njene smrti, a većina nije pozdana. Bazirala sam svoj rad na bisti koja se nalazi u Berlinu, jer uključuje opise koji se najčešće pojavljuju - istaknut nos, pune usne i malu bradu.

Više Bekinih radova pogledajte na njenom Instagram profilu.