Reakcije zbog imenovanja u MSU ne jenjavaju. Jedni negoduju, drugi tvrde: Kiš će dobro voditi muzej

Vlada Srbije imenovala je Viktora Kiša za vršioca dužnosti Muzeja savremene umetnosti godinu dana nakon što konkurs raspisan

Printskrin: Youtube/Novo jutro

Novi v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSU) Viktor Kiš, čije je imenovanje izazvalo negodovanje u stručnoj javnosti, izjavio je da se ne obazire na te kritike i, u intervjuu za današnju "Politiku", istakao da ga politika ne interesuje i da je nezavisna ličnost, a ne marioneta.

List podseća da je Kiša 30. januara na predlog Ministarstva kulture i informisanja, koje je prethodno predložilo Vladi da za direktora imenuje Vladislava Šćepanovića, jednog od četiri kandidata na konkursu, na koji su se prijavili i dosadašnji v.d. direktor Slobodan Nakarada i istoričari umetnosti Branislav Dimitrijević i Zoran Erić, kustos i šef šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSUB-a.

Ministarstvo je povuklo prvobitni predlog i ujedno predložilo Vladi da imenuje Kiša za v.d. direktora.

Kiš je rekao da ga je predložio ministar kulture, a da je, na izvestan način, ideja za njegovo imenovanje potekla od Marine Abramović, čija je velike izložba "Čistač" nedavno završena u MSUB-u, a koja je, kako je istakao, "nametnula nove standarde muzejima".

Na predlog Ministarstva, na istoj sednici Vlade na kojoj je imenovan Kiš, na dva upražnjenja mesta u UO MSU imanovani su Vladislav Šćepanović i Nikola Kolja Božović.

Nakon imenovanja Kiša za v.d direktora Muzeja savremene umetnosti oglasilo se Međunarodno udruženja likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija, koje traži od Ane Brnabić da povuče tu odluku.

Društvo istoričara umetnosti Srbije (DIUS) pozvalo je takođe Vladu Srbije da u najkraćem roku povuku odluku i formiraju novi Upravni odbor te institucije iz redova teoretičara i umetnika afirmisanih na domaćoj i inostranoj vizuelnoj i kulturnoj sceni, kompetentnih da profesionalnim i kreativnim potencijalom upravljaju i unaprede budući rad i razvoj MSUB-a.

Šobajić: Kiš izvanredan poznavalac savremene umetnosti

Viktor Kiš je izvanredan poznavalac savremene umetnosti, koji je uspeo da na livadi napravi festival "Devet" i privuče na hiljade mladih ljudi, i treba mu pružiti priliku da svoju kreativnost i energiju ispolji u Muzeju savremene umetnosti, kazao je Tanjugu slavni srpski slikar i vajar Miloš Šobajić.

Printskrin: Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

Šobajić naglašava da je Kiš ušpeo na festivalu "Devet" da napravi ogromnu ekspozituru umetnosti u kojoj ima amaterizma, kiča, ali i izuzetnih stvari...

- Pretpostavljam da će Kiš na izuzetno ozbiljan i kreativan način shvatiti mogućnost da vodi važan državni muzej. Siguran sam da će Kiš u taj zadatak uložiti mnogo energije i kreativnsoti. Kiš će na odličan način voditi muzej - smatra Šobajić.

Prema njegovim rečima, nekoliko kandidata za direktora MSU nisu prošli potvrdu Upravnog odbora muzeja. Kaže da je takva situacija bila neprihvatljiva i podsećala je na haotična dešavanja u Narodnom pozorištu, zbog čega je država morala da reaguje.

Za njega neme dileme da će Kiš u muzeju napraviti novu atmosferu, u kojoj će priliku da izlože svoj rad dobiti brojni umetnici koji žive i rade u Srbiji.

- Previše vremena smo potrošili tretirajući našu scenu savremene umetnosti kao tamni vilajet. Nekoliko ljudi je decenijama određivalo ko će dobiti priliku da izlaže u MSU. Verujem da će se to sad promeniti, pre svega konkursima muzeja na koje će se prijavljivati domaći umetnici. Kiš je čovek koji će prepoznati nove protagoniste savremene umetničke scene - kazao je Šobajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)