Istorijsko stradanje Jevreja i Roma: Izložba "Holokaust u Srbiji" u Prvoj beogradskoj gimnaziji

Dok su pojedine obeležene i pretvorene u memorijale i muzeje, mnoge lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori...

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izložba "Holokaust u Srbiji" otvorena je danas u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a u organizaciji Centra za primenjenu istoriju.

Izložbu je otvorio direktor Prve beogradske gimnazije, Aleksandar Andrejić, i istoričar i direktor Centra za primenjenu istoriju, Milovan Pisari.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Postavka je deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, kao mestima sećanja i o suočavanju sa antisemitizmom, radikalizmom i ekstremizmom koji su doveli do Holokausta.

Izložba je namenjena đacima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koji će se kroz arhivske dokumente, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove upoznati sa istorijom Roma i Jevreja u Srbiji pre Drugog svetskog rata, dešavanjima u Srbiji za vreme okupacije i prvim progonima Jevreja i Roma, mestima stradanja i logorima u Srbiji, ali i o otporu i spasavanju Jevreja i Roma od strane njihovih sunarodnika i komšija.

Između ostalog, publika ima priliku da se podseti nekadašnjeg direktora Prve beogradske gimnazije Spasenija Price, koji je spasio učenika gimnazije jevrejskog porekla od sigurne smrti i za to dobio odlikovanje Pravednika među narodima.

Na izložbi je predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, koja govori o mestima koja su za hiljade ljudi bila poslednje odredište pre smrti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dok su pojedine obeležene i pretvorene u memorijale i muzeje, mnoge lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložba će tokom 2020. godine biti predstavljena u Beogradu, Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu, a realizuje se uz podršku Ambasade SAD u Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Tanjug.rs)