Izložba slika Miloša Bajića u Galeriji "Rima" u Kragujevcu

Izložba izdvaja jednu liniju apstrakcije koja se razvijala između sredine pedesetih i početka šezdesetih godina XX veka...

Miloš i Darko Bajić / Foto: Privatna arhiva

Izložba slika istaknutog umetnika i profesora Miloša Bajića (1915-1995) biće otvorena u četvrtak, 25. juna, u Galeriji Rima u Kragujevcu.

Iz Bajićevog idejno i stilski složenog i razgranatog opusa, izložba u kragujevačkoj galeriji izdvaja jednu liniju apstrakcije koja se razvijala između sredine pedesetih i početka šezdesetih godina XX veka.

"Barutana Balkana", ulje na platnu, Miloš Bajić / Foto: Wikipedia/Kadelburg

Vreme kada je Miloš Bajić bio član Decembarske grupe (1955-1960) obeležilo je njegove rane prodore u područje apstrakcije, u čemu je prednjačio na ovdašnjoj likovnoj sceni.

Dok su se njegove kolege slikari postepeno odvajali od prizora, oprezno apstrahujući forme, Miloš Bajić se u svojim radovima sasvim oslobodio predmetnog sveta i prepustio autonomnoj unutrašnjoj stvarnosti slike.

Svojim talentom, stvaralačkim temperamentom i poznavanjem zbivanja na savremenoj međunarodnoj sceni - Bajić je uspeo da slikama iz ovog perioda načini korak dalje unutar ovdašnje umetničke sredine i samostalno, sopstvenim likovnim istraživanjima, uspostavi veze sa aktuelnim evropskim tendencijama u slikarstvu.

"Akt u zelenom", kombinovana tehnika, Miloš Bajić / Foto: Wikipedia/Kadelburg

Organizovana u saradnji sa umetnikovim sinom Darkom Bajićem i ćerkom Jesenkom Bajić, izložba pruža pregled razvoja Bajićevog apstraktnog izraza između 1955 i 1962. godine: od asocijativnog predela iz sredine pedesetih, preko napuštanja predmetnosti u slikama umereno geometrizovanih struktura iz druge polovine šeste decenije do uvođenja elemenata akcionog slikarstva u radovima s početka sedme decenije.

Izložba Bajićevih slika će biti otvorena do 25. jula 2020. godine.

(Tanjug.rs)