Svečano otvaranje izložbe “Sve srpsko” u četvrtak, 1. juna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba će biti otvorena do 1. jula. Ulaz je slobodan

Foto: VDS arhiva

Svečano otvaranje izložbe “Sve srpsko” Ženske radne sekcije pri Verskom dobrotvornom starateljstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke održaće se u četvrtak, 1. juna u 18:30 časova u konaku Topčiderske crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Na izložbi će moći da se vidi višegodišnje stvaralaštvo sekcije, rukotvorine, gobleni, vezovi sa motivima srpskih manastira i Miroslavljevog jevanđelja i pačvorke na svili sa tradicionalnim srpskim šarama pirotskog ćilima.

Ženska radna sekcija neguje i čuva od zaborava stare zanate, vez, šivenje, odnosno obučava zainteresovane žene i devojke. Pod ovim nazivom postoji preko 15 godina. Na jednoj od godišnjih skupština VDS na predlog Anke Marković, vođe sekcije promenjen je pređašnji naziv Sekcija za domaću radinost u sadašnji. Kao razlog za to Anika je navela da je savremenoj ženi u gradu nedostupan rad kao što je tkanje i neke stare tehnike, a da se zadrže veštine kao pletenje, kukičanje, vez i sl. koje odgovaraju novom životu žene.

- Posebno sam insistirala da žene naučim novi tehnikama, pačvork, makrame, poentles… onim tehnikama koje su danas veoma popularne u svetu. A moj doprinos popularisanju ovih tehnika je u tome što sam se trudila da u tim tehnikama predstavim naše srpske motive: da u pačvork tehnici uradim šemu sa pirotskih ćilima, da u poentles tehnici prikažem motive sa rozeta srednjevekovnih manastira, da novim načinom veza srmom izvezem motive prema skicama našeg čuvenog Aleksandra Deroka, da izradim originalne šeme za goblen prema freskama naših srednjevekovnih manastira, da svi koji to vide kažu da je to lepo i - to je naša Srbija. I izložba "Sve srpsko" će biti upravo posvećena tome- da izloženi radovi svojom lepotom iskažu našu, srpsku posebnost - ističe Anika Marković, vođa Ženske radne sekcije pri Verskom dobrotvornom starateljstvu.

Kroz skoro dvadesetogodišnji rad sekcije, prošlo je mnogo žena, neke su ostajale godinama, neke mnogo kraće. Umeće, rad i ljubav žena iz sekcije iznedrili su predivne ćilime, jastuke, nakit, ali i moderne igračke za decu, prekrivači, kecelje, uverivši nas da stari zanati ne moraju da izađu iz mode, već da se uz pomoć mašte, volje i truda mogu naći u predmetima koji čine našu svakodnevnicu. S obzirom na to da se radi o zahtevnim tehnikama i višečasovnom predanom radu, ovi predmeti su proizvod svojevrsne inspiracije koju članice Ženske sekcije pronalaze u bogatoj srpskoj istoriji, pravoslavnoj veri, ali i u sećanju na svoje majke i bake, koje su ih satima učile ove veštine.

Izložba će biti otvorena do 1. jula. Ulaz je slobodan.

(Telegraf.rs)