Otvorena izložba "Keramika: otisak" u Etnografskom muzeju u čast 124. rođendana te ustanove
Izložba "Keramika:otisak" autorke Jelene Tucaković otvorena je u Etnografskom muzeju u čast obeležavanja 124. rođendana te ustanove kulture.
Postavka koja slavi Dan muzeja obuhvata 4.403 artefakta koji su izloženi posle četiri decenije, a prikazuju primenu keramike u različitim oblastima - domaćinstvu, zanatskoj proizvodnji, arhitekturi, kao i medicinskoj i industrijskoj oblasti.
Na otvaranju se obratio direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, koji je istakao da je ovaj jubilej samo uvod u još značajniju narednu godinu.
"Srećan nam 124. rođendan sa idejom da idemo dalje, jače u 125. godinu. Etnografski muzej je u minuloj godini imao različite aktivnosti vezane za međunarodnu saradnju, nominovali smo pirotsko ćilimarstvo za UNESCO listu i očekujemo da sledeće godine upišemo jednu tako važnu stvar za kulturno nasleđe", rekao je Krstić.
On je naglasio da su "srpska nošnja i pirotsko ćilimarstvo najvažniji brendovi srpske kulture“, podsetivši da je muzej ove godine predstavio deo pirotskih ćilima u Pekingu.
Krstić je posebno zahvalio Ministarstvu kulture na podršci i podsetio na projekat "Muzej u novom svetlu“ koji je pokrenut pre dve godine.
"Mislim da polako možemo da kažemo da smo na dobrom putu ka tom svetlu jer važno je da razumemo muzeje ne samo sa kulturne, već i sa turističke tačke gledišta", rekao je direktor i dodao da muzej treba da ostane "vodilja kulture koja čuva i predstavlja kulturno nasleđe".
Iz Etnografskog muzeja su ranije saopštili da je ova postavka rezultat pažljivog istraživačkog i kustoskog rada, sa jedinstvenim uvidom u istoriju izrade i upotrebe keramike na srpskom kulturnom prostoru od prve polovine 19. veka do savremenog doba.
U okviru proslave Dana muzeja, Etnografski muzej otvara i novi prostor za posetioce - "Ornament kafe“, inspirisan srpskom ornamentikom.
Posetioci imaju priliku da u prijatnom ambijentu, ukrašenom motivima iz muzejskih zbirki, odmore i uživaju u tradicionalnoj srpskoj hrani poput kačamaka, cicvare, domaćih poslastica i prirodnih sokova.
(Telegraf.rs/Tanjug)