Simfonijski orkestar HRT snima muziku za serijal o Tuđmanu

Vladimir Brnardić, urednik HRT-ovog programskog odeljenja Dokumentarni sadržaj, rekao je da će serijal, naručen povodom 20. godišnjice smrti predsednika Tuđmana, imati 10 epizoda

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) počeo je danas snimanje muzike za dokumentarno-igrani serijal "Predsednik", koji se snima povodom 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, a čije se emitovanje na Javnom servisu očekuje u decembru ove godine.

Muziku za serijal koji za HRT snima nezavisna produkcijska kuća Intermedia grupa komponovao je poznati hrvatski kompozitor i dirigent Alfi Kabiljo, koji ujedno i diriguje Simfonijskim orkestrom HRT-a, prenela je Hina.

Kabiljo je ocenio da je reč o, kako je rekao, vrlo zanimljivom projektu jer se radi o jednoj "fantastičnoj ličnosti, stvoraocu naše države".

S jedne strane, ističe, trebalo je stvoriti temu koja će se pamtiti, a s druge strane tu temu i čitavu orkestraciju staviti u Hrvatsku.

- Koristio sam se folklorom iz nekoliko krajeva i čak sam našu himnu transformiSao u tu muziku - rekao je Kabiljo.

Vladimir Brnardić, urednik HRT-ovog programskog odeljenja Dokumentarni sadržaj koji je ujedno i urednik serijala, rekao je da će serijal, naručen povodom 20. godišnjice smrti predsednika Tuđmana, imati 10 epizoda u trajanju od po 52 minute i obuhvatiće celu njegovu biografiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)