"Moj jutarnji smeh", komedija očaja o svakodnevnici u Srbiji, pobedila na 25. FAF-u

Jubilarni FAF, koji je prikazao od 22. novembra oko 90 filmova u 12 celina, zvanično je završen francuskom komedijom “Talaso” Gijoma Nikloa

Printskrin: Youtube/Moj jutarnji smeh

Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" 25. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu pripao je mladom reditelju Marku Đorđeviću za debitantski film "Moj jutarnji smeh", komediju očaja o svakodnevici u Srbiji. Nagradu za režiju dobio je francuski reditelj Oliver Lakse za film "Vatra će doći", kome je dodeljena i nagrada za najsinematičniju sekvencu, nazvana ove godine imenom nedavno preminulog profesora Vlade Petrića.

Žiri Glavnog takmičarskog programa 25. FAF-a, koji su činili francuski filmski kritičar Arijel Švajcer i reditelji Ognjen Glavonić iz Srbije i Hana Jušić iz Hrvatske, dodelio je Gran pri Đorđevićevom generacijskom filmu “Moj jutarnji smeh” većinom glasova, ističući “pomnu opservaciju svakodnevnog života, izvrsna glumačka ostvarenja i precizan mizanscen”, piše Seecult.

Na FAF-u je prvi put dodeljena nagrada “Gordan Mihić” za najbolji scenario, posvećena jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma, a prema odluci žirija Glavnog takmičarskog programa, pripala je filmu “Martin Eden” reditelja Pjetra Marčela (Pietro Marcello) i scenariste Mauricija Brauđija.

Posebno priznanje žirija pripalo je reditelju Honasu Truebi za španski film “Devica avgusta” o svakodnevici života u Madridu, ispričanu kroz priču glavne junakinje koja, za razliku od većine sugrađana koji napuštaju glavni grad Španije tokom avgusta zbog nesnosnih vrućina, odlučuje da ostane u njemu i upozna se sa njim na drugačiji način – kroz susrete sa starim prijateljima, rađanje novih veza, neočekivane susrete, karnevale…

Poseban žiri 25. FAF-a ocenjivao je filmove u pratećem programu Hrabri Balkan, a prema odluci producenta Čedomira Kolara, scenaristkinje Staše Bajac i reditelja Marka Grbe Singha, najhrabrijim u toj selekciji proglašen je domaći film Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu”.

Posebno priznanje u programu Hrabri Balkan pripalo je rediteljki Maji Novaković za film “A sad se spušta veče”, uz obrazloženje da na “minuciozan i poetičan način oslikava svakodnevicu života u prirodi i sa prirodom”.

Na FAF-u su tradicionalno dodeljene i nezvanične nagrade, pa je tako žiri FIPRESCI Srbija proglasio najboljim filmom “Parazit” južnokorejskog reditelja Bong Džo-hoa, dobitnika Zlatne palme u Kanu ranije ove godine.

Nagrada “Aleksandar Petković Petko” Udruženja filmskih umetnika Srbije za najbolje snimateljsko ostvarenje dodeljena Đorđu Arambašiću za debitantski igrani film “Asimetrija” Maše Nešković, koji je sprsku premijeru imao u Glavnom takmičarskom programu, a nastao je prema ideji rediteljke, koja potpisuje i scenario sa Stašom Bajac i književnikom Vladimirom Arsenijevićem.

Film "Asimetrija" odneo je ranije već na 25. FAF-u i nagradu “Marko Glušac” za najperspektvnijeg montažera u Srbiji, koja je dodeljena Mariji Šarac, a namenjena je mladim montažerima za životno delo.

Jubilarni FAF, koji je prikazao od 22. novembra oko 90 filmova u 12 celina, zvanično je završen francuskom komedijom “Talaso” Gijoma Nikloa (Guillaume Nicloux) sa Mišelom Uelbekom i Žerarom Depardjeom, koji u centru za terapiju morskom vodom pokušavaju da prežive zdrav režim kojem su podvrgnuti.

Publika FAF-a pozdravila je u završnici velikim aplauzom više od 50 volontera koji su pomogli realizaciju jubilarnog izdanja tog festivala, koji će na bis prikazati 30. novembra neke od najtraženijih naslova.

(Telegraf.rs/Seecult)