Istoričari iskritikovali seriju o Franji Tuđmanu: "Ovo je manipulacija, gubitak vremena i novca"

Doduše, bilo je i onih kojima se serija dopala

Mišljenja istoričara o dokumentaro-igranoj seriji “Predsjednik”, posvećenoj prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, koja je ove sedmice počela da se emituje na HRT-u, podeljena su s, doduše, više kritike nego pohvale, uz određenu uzdržanost s obzirom na to da je tek početak.

Autori ovog serijala od 10  epizoda su novinar Gordan Malić i bivši TV urednik i nekadašnji Tuđmanov savetnik za medije Miljenko Manjkas.

U prvoj epizodi, koja je prikazana u ponedeljak u prajm tajmu, o Tuđmanu su govorili neki od njegovih najbližih saradnika - Mate Granić, Ivić Pašalić, Vesna Škare Ožbolt, Andrija Hebrang...

Tuđmana su u seriji komentarisali i Ivo Banac, novinar Darko Hudelist, bivši američki ambasador u Zagrebu i Beogradu Vilijam Mondgomeri...

Istoričar Hrvoje Klasić je prvu epizodu serije komentarisao ograđujući se da sledi još devet.

- Poslužio bih se starom izrekom da nije važno samo ono što se kaže, nego i ono što se prećuti. Dakle, puno stvari koje su rečene u ovoj prvoj epizodi stoje, a o mnogima bi se moglo diskutovati kao što je, na primer, sloboda medija - kaže Klasić za Jutarnji list.

Za njega lično je ključno to što, kako kaže, ima puno stvari koje se prećutkuju.

- Kao istoričar u tome vidim jedan od glavnih mehanizama revizionizma, da se ističu samo one stvari koje vam idu u prilog, a da se zanemaruju one koje vam ne idu u prilog. Moja glavna zamerka je da nije izbalansiran odnos kritičara i bliskih saradnika Franje Tuđmana. U poslednjih 30 godina bilo je toliko kritika o stvaranju kulta ličnosti Josipa Broza Tita kao bezgrešnog političara i velikog vojskovođe, žao mi je da u 21. veku u demokratskom društvu očito neki imaju potrebu da grade novi kult ličnosti i kako je to u seriji rekao bivši ambasador Mondgomeri - kult ličnosti imitatora Josipa Broza Tita - naveo je Klasić.

Istoričar Josip Jurčević nije gledao prvu epizodu, ali je, kaže, sa zanimanjem pročitao intervju s Malićem, koji je jedan od autora serije, a u kojem je on objašnjavao motive i razloge zašto se upustio u taj projekt.

- Načelno, ne gledam takve stvari jer je to jedan vid agitpropovštine, i to inače nikad ne bi ugledalo svetlo dana. To što HRT produkuje je gubitak vremena, novca poreskih obveznika i manipulacija činjenicama i interpretacijama - rekao je Jurčević za ovaj zagrebački dnevnik.

Za istoričara Davora Marijana je, sudeći na osnovu prve epizode, ispalo, kaže, bolje nego što je očekivao.

- Nije mi bilo dosadno pa mislim da to dosta govori o njenom kvalitetu - rekao je Marijan.

Kaže da bi neke stvari možda napravio drugačije, ali da svako ima pravo na svoje mišljenje.

Kult ličnosti imitatora Josipa Broza Tita Foto: Wikimedia Digital Library of Slovenia/Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

- Serija je očito rezultat ozbiljnog istraživačkog pristupa, imali smo priliku da čuejmo različita mišljenja nekih Tuđmanovih bliskih saradnika koji danas ne bi ni seli jedan pored drugog - naveo je.

A to je, kaže, jedan pokazatelj da je Tuđman oko sebe uspeo da okupi jedno šaroliko društvo, ljude različitih pogleda, koje je dobro uspevao da drži pod nadzorom.

Što se tiče igranih delova u dokumentarcu, ističe da je dobro što u njima nije bilo dijaloga, jer to u nekim ranijim serijalima nije bilo uspešno napravljeno.

(Telegraf.rs/Tanjug)