Godina bez Nede: Voljena glumica koja je za sobom ostavila neizbrisiv trag

Iza nje su ostale uloge u više od stotinu filmova i TV serija i tridesetak pozorišnih komada

Neda Arnerić / Foto: A. Nalbantjan

Neda Arnerić, naša proslavljena glumica, napustila nas je pre tačno godinu dana, ali je za sobom ostavila neizbrisiv trag.

Iza nje su ostale uloge u više od stotinu filmova i TV serija i tridesetak pozorišnih komada.

Zapažene uloge je imala u kultnim filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68", "Otpisani", "Ispravi se, Delfina", kao i mnogim drugim, što našim, što italijanskim.

Neda Arnerić / Printskrin:Youtube/ Klasik TV

Veliku popularnost je stekla šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, da bi najveću slavu svakako doživela devedesetih godina prošlog veka, kada je dobila jednu od glavnih uloga u čuvenom filmu "Tri karte za Holivud", ali i u televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".

Poslednju ulogu na velikom platnu ostvarila je 2015. godine, kada je glumila u filmu Radoša Bajića "Za kralja i otadžbinu". U tom filmu su, pored nje, glavne uloge imali Nebojša Glogovac i Marko Nikolić, koji su nas takođe nedavno napustili.

Do 2016. godine je snimila više od 110 filmova i odigrala je više od 40 uloga u pozorištu. Neda je u bogatoj karijeri dobila mnogo nagrada, a svakako najznačanije su bile nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", koju je dobila 2010. godine, kao i "Plaketa jugoslovenske kinoteke" 2009. godine za sva ostvarenja na filmu.

Važila je za jednu od najvećih lepotica jugoslovenske kinematografije, a njen prerani odlazak je potresao kulturnu scenu Srbije i ostavio veliku prazninu.

Glumica je u jednom od svojih poslednjih inrevjua koje je dala u novembru 2019. godine za magazin Hello izjavila da je pod stare dane učila nemački jezik i planirala odlazak iz Srbije.

- Učila sam strani jezik pod stare dane, onaj najteži. Uspešno sam savdalala nemački, imam i sertifikt. Izvesnije je da se preselim u Austriju gde imam mali stan u Alpima. Kako godine prolaze i kako se polako opuštam u penziji, sebe sve više vidim u tim krajevima - rekla je Neda Arnerić za "Hellou".

Osim odlaska u Nemačku gde je planirala da provede penzionerske dane, glumica je planirala da okusi i asketski život u Indiji.

- Indija mi je oduvek bila inspirativna, budizam blizak, o Salmanu Ruždiju znam sve.... Međutim, moj muž nikada nije želeo da ide na tu stranu sveta. Govorio je: "Dosta mi je moje sirotinje, neću da gledam tuđu". Nedavno sam, posle duže pauze, ponovo krenula na časove joge, gde sam i čula za mogućnost odlaska u Indiju. Pitala sam mogu li da se pridružim, odgovorili su mi: "Naravno, ali ide se u jedan ašarm, gde se vodi strog asketski život. Da li si spremna na to?" Verujem da mogu da izdržim deset dana u rizgoroznim uslovima i unapred se radujem novom iskustvu. Sigurna sam da će mi biti zanimljivo, a ko zna, možda naučim i da meditiram - rekla je tada Neda.

Glumica je imala i jednu veliku želju za koju je verovala da će joj se i ispuniti.

- Ceo život želela sam da skačem padobranom, ali nisu se namestile kockice. Probala sam da vozim dasku na talasima i nisam se baš proslavila. Pomislila sam: “Ako nisam uspela iz prve, neću to nikad ni savladati”, i batalila. Maštala sam da se popnem na Himalaje, želela sam da se bavim alpinizmom. Privlačili su me ekstremni sportovi, ali to će ostati za neki drugi život, ako se desi. A možda se i desi, o tome ništa ne znamo - izjavila je Neda.

Neda Armerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu. Bila je simbol lepote i elegancije svog vremena.

Video: Tužan početak godine: Otišla je Neda Arnerić

(Telegraf.rs)