Dok smo snimali scenu "Za Ljiljanu" nije bilo suvog oka: Producent Vladimir Lisinac o filmu "Toma"

U intervjuu za Telegraf.rs Lisinac je otkrio kako je snimljena scena koja će sigurno ući u antologiju, ali i da li misli da je Silvana bila najveća Tomina ljubav

Vladimir Lisinac / Foto: Nikola Tomić

Kruševljani Vladimir i Zoran Lisinac, autori ostvarenja "Pored puta" u kojem glumi Majkl Medsen, glavni su "krivci" što je poslednja klapa filma i serije "Toma" o legendarnom Tomi Zdravkoviću pala u Americi.

Vladimir je bio zadužen za produkciju, a Zoran zajedno s Draganom Bjelogrlićem potpisuje režiju ove filmske i TV biografije.

Premijera filma "Toma" održana je večeras u Beogradu, a interesovanje za prvi domaći film o životu jedne pop zvezde zaista je veliko. Tim povodom pričali smo sa producentom Vladimirom Lisincem.

Foto: Tanjug/Projekat "Toma"/Aleksandar Letić
  • Kako je došlo do ideje da se ekranizuje priča o životu jednog od najvećih boema među umetnicima na Balkanu?

- Ideja za film se rodila kod Željka Joksimovića još pre 6 godina. Željkov manadzer i prijatelj Bane Obradović je takođe podržavao ideju i onda je Željko uzeo inicijativu i prišao svom rođaku Draganu Bjelogrliću i za vreme jedne večere su njih dvojica dogovorili da uđu u projekat kao producenti filma.

  • Da li je ovo najbolji način da se život i delo Tome Zdravkovića približi mlađim generacijama?

- Apsolutno. Film i TV serija koja će pratiti na RTS za otprilike 6 meseci, najbolji je  medijum i način da se život i delo legende domaće muzike, Tome Zdravkovića, približi mlađim pa i svim generacijama i ljubiteljima muzike, i biografskih filmova, od kojih je naš film prvi biopik na ovim prostorima a da nije o nekom vladaru, nego o pop zvezdi.

  • Film je sniman na dva kontinenta u vreme pandemije. Koliko su bili teški uslovi za ekranizaciju ove priče?

- Tako je, Evorpa i Severna Amerika. Krenuli smo sa radom 26. jula 2020 sa prvim danima snimanja u Valjevu, dok je poslednja klapa pala 5. aprila 2021 u Čikagu. Uslovi za snjimanje su bili jako otežani zbog poštovanja svih mera kovida. Kao primer daću činjenicu da je moja produkcijska kuća, u saradnji sa mojom media i marketing agencijom, In Situ Agency, i mojom advokatskom kancelarijom, Ashenberg Law iz Kalifornije, radila punih 4 meseca na proceduri odobravanja radnih viza za naše glumce Milana Marića i Sanje Marković. Do trenutka odobravanja viza, mi nismo znali nastavljamo li sa pre-produkcijom u Čikagu ili ne. Na našu veliku radost, trud, angažovanje i rad, sve se završilo sjajno.

  • Da li ste saglasni sa tvrdnjama da je scena “za Ljiljanu” spada u najemotivnije scene srpske kinematografije? I kako je ona nastala?

- Sto odsto sam saglasan. Ja sam lično bio na tom noćnom snimanju u restoranu "Dva Jelena" u Skadarliji, i mogu vam reći da nije bilo suvog oka u režiji, ali ni na setu. Mi smo znali da ta scena nosi jesnu posebnu emociju, ali su naši predivni i pretalentovani glumci Milan Marić, Paulina Manov i Petar Benčina to pretvorili u antologiju srpske kinematografije. Takođe bih se ovom prilikom zahvalio našem jedinstvenom i velikom kompositoru filma, Željku Joksimoviću, na legendarnom novom aranžmanu pesme “za Ljiljanu,” kao i ogromno hvala izvođaču te numere Aci Pejoviću.

  • Objasnite mi kakvu simboliku imaju bele ruže u filmu i zašto je Ruža odabrana da bude Tomina prva ljubav?

- Postoji jedna stvarno istinita i dirljiva anegdota, kada je Toma dao svoj ceo honorar od tri dana pevajući u Skadarliji jednoj ciganki koja je prodavala ruže od restorana do restorana. A onda je zajmio novac za taksi. Mi nismo bukvalno mogli da napišemo takvu scenu, ali smo odlučili da damo subliminarni omaž toj ciganki kroz mistične “Bele ruže” i inpiraciju za Tominu prvu pesmu, “O ciganko moja” posvećenu njoj.

  • Velika je i važna uloga doktora koga glumi Petar Benčina. Koliko je teško bilo dočarati taj odnos Tome i doktora?

- Tako je počela drama našeg filma i prve ruke scenerija. Taj odnos Tome i doktora je sigurno najvažniji i najpotpuniji odnos likova u filmu "Toma" baš zbog te ogromne metamorfoze sa obe strane, dokotorve i Tomine.

Petar Benčina igra lekara koji leči Tomu / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako su kastingovani glumci za uloge naših najvećih zvezda narodne muzike kao sto su Lepa Lukić i Tozovac?

  • Kako su kastingovani glumci za uloge naših najvećih zvezda narodne muzike kao sto su Lepa Lukić i Tozovac?

- Bjela i Zoran su držali kasting i probe, i putem audicija izabrali glumce.

  • Velika je poruka Silvanine i Tomine ljubavi. Da li je Silvana jedina prava ljubav Tome Zdravkovića?

- Da, mi mislimo da jeste. Svi razgovori za ljudima koji su ga poznavali, pa i sa pokojnim Novicom Zdravkovićem, Tominim bratom ukazuje da je to bilo tako.

Tamara Dragičević igra Silvanu / Foto: Aleksandar Letić, Youtube
  • Pesma “Ponoć” je imaginarni duet Silvane i Tome. Možete li nam reći kako je nastala i zašto ste odabrali baš Suzanu Dinić i Acu Pejovića da je otpevaju?

- Željko Joksimović zaslužuje svaki kredit za tu numeru i kasting.

  • Nakon 15. septembra film će biti prikazan u svim većim gradovima u Srbiji. Da li će svoju premijeru doživeti van naših granica?

- Tako je, mi radimo na tome svakodnevno, ja se nadam uskoro i premijera u Americi.

Video: Tamara kao princeza, Anđelka nije primetila da joj je haljina nestašna
Video: Autori filma o Tomi: Postoji trema
Video: Andrija i Milena: Tomu su svi po kafanama voleli

(Telegraf.rs)