Dok gledamo "Maverika", ne zaboravimo koliko je originalni "Top Gun" bio sjajan

Film reditelja Ridlija Skota, sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, postao je klasik

Film "Top Gun" / Printskrin: Youtube/MacPhoenix82

"Top Gun: Maverick" režisera Džozefa Kosinskog od svoje svetske premijere "praši" po bioskopima širom planete, a čini se da su Tom Kruz i ekipa odlično odradili svoj posao.

U pitanju je, kao što je poznato, nastavak legendarnog ostvarenja reditelja Tonija Skota iz 1986. godine. Tim povodom, podsetimo se nekih zanimljivost originalnog filma "Top Gun" i osamedesetih.

Džon Travolta je trebalo da igra lik Maverika

Čudno je zamisliti "Top Gun" bez Toma Kruza u glavnoj ulozi. Ipak, moglo je da bude sve drugačije. Džon Travolta je prvobitno bio tražen da glumi lik Maverika. Međutim, nakon prepirke sa njegovim agentom, producenti studija su se povukli jer je bio preskup i pretrpeo niz promašaja na blagajnama, pa se pokazalo da je to previše kockanje.

Na kraju, Tom Kruz je dobio ulogu Maverika.

Tom Kruz, na početku, nije želeo ulogu

Posle Travolte, Tom Kruz je bio naredni glumac na listi koji je trebalo da igra Maverika, ali je on to, na početku odbio. Kreatori filma "Top Gun" okrenuli su se drugim rešenjima, tačnije Patriku Svejziju, Emiliju Estevezu, Nikolasu Kejdžu, Džonu Kjuzaku, Metjuu Broderiku, Šonu Penu, Majklu Džej Foksu, Skotu Baiju i Tomu Henksu, koji svi nisu pokazali interesovanje za ovaj filmski blokbaster.

Producent Džeri Brukhajmer seća se da je ubedio Kruza da se pridruži produkciji, koristeći vezu između reditelja Tonija Skota i Ridlija Skota, koji su sarađivali sa Tomom ranije.

- Ulazi na pistu, trči do govornice... a on je rekao: "Ulazim. Radim film. Sviđa mi se. Ovo je sjajno." - opisao je Brukhajmer Kruzovu reakciju nakon prihvatanje uloge.

Val Kilmer nije želeo svoju ulogu - uopšte

Opet, teško je zamisliti ikoga osim Vala Kilmera da glumi lik Ajsmena, Maverikovog početnog neprijatelja.

Njegov oštar, sarkastičan nastup postao je jedna od Kilmerovih odlučujućih filmskih uloga. Ipak, Val na početku nije želeo da snima "Top Gun" jer je "osećao da je scenario glup, kao i to da ne voli ratnohuškačke filmove".

Delio je istog agenta kao Tom Kruz, pa je morao da prisustvuje kastingu za film. Nakon što je pokušao da sabotira svoju audiciju, Val se predomislio i prihvatio viziju reditelja Tonija Skota.

Zanimljivo, kada je reč o nastavku, Kilmer je lično došao do Kruza tražeći da ponovi svoju ulogu. Naravno, ponovo je zaigrao Ajsmena u filmu "Top Gun: Maverick".

Maverik i Ajsmen se nisu slagali, kao ni u pravom životu

Tokom snimanja originalnog filma, Tom Kruz i Val Kilmer nisu se uopšte družili i držali su distancu kada su bile pauze. Kao što je poznato, njihovi likovi iz ostvarenja "Top Gun", Maverik (Tom Kruz) i Ajsmen (Val Kilmer), bili su neprijatelji.

Kruz i Kilmer su tokom vremena poboljšali svoj odnos i sada su prijatelji.

U filmu "Top Gun" se zaista letelo

"Top Gun" je napravljen godinama pre pojave zelenog ekrana i specijalnih efekata, tako da su mu bili potrebni avioni i piloti iz stvarnog života.

Pentagon je naplatio Paramount-u 1,8 miliona dolara samo za korišćenje aviona i mornaričkih brodova, tako da su producenti morali da iskoriste maksimalno svoju šansu za snimanje.

To je značilo da su svi glumci "vinuli u nebo" za potrebe svojih scena u kokpitu, a borbenim avionima je upravljao određeni pilot.

Sve Maverikove vratolomije u filmu uradio je Skot Altman, koji je kasnije postao astronaut.

Glumci su muku mučili sa brzinom

Kada se Tom Kruz po prvi put popeo u pravi F-14, skoro je odmah posegnuo za kesom za povraćanje.

Međutim, dok je to uradio, njegov pilot poručnik komandant Lojd "Bozo" Abel je izveo manevar kojim je Kruzovu glavu spustio na pod kokpita. Kruz ga je pozvao na interfon i navodno rekao: "Bozo, zar nisi video da nisam u tvom retrovizoru?" na šta je on odgovorio: „Izvini, ali opet, ne zovu me džabe "Bozo" ("Budala").

Valjda je morao da uči na teži način.

Međutim, on nije bio jedini glumac koji se borio da ostane pribran u kokpitu, a Entoni Edvards, koji je igrao lik Gusa, jedini nije povraćao.

Pesma "Take My Breath Away" grupe Berlin postala je svetski hit

Pesmu "Take My Breath Away" napisali su Đorđo Moroder i Tom Vitlok, ali su je u početku ponudili grupi Motels, koji su je odbili.

Pevačica benda Berlin Teri Nan bila je sama nevoljna da peva ovu pesmu, ali je ipak prihvatila i to je odradila na sjajan način. Moroder i Vitlok su bili oduševljeni. "Take My Breath Away" je postao najveći hit grupe Berlin. Pesma je takođe osvojila Oskara za najbolju originalnu pesmu.

Režiser Toni Skot je bio opčinjen hitom "Take My Breath Away", i to ga je inspirisalo da uključi (ovu pesmu) u romantičnije scene u filmu "Top Gun".

Ovo je bilo uprkos činjenici da glavni glumac Tom Kruz i njegova koleginica u ovom ostvarenju Keli Mekgilis zapravo nisu imali toliko romantične hemije. Pričalo se da se nisu slagali.

Stas Toma Kruza izazvao je problem...

Visina Toma Kruza izazvala je problem tokom snimanja, i to nije bio poslednji put u njegovoj karijeri.

Često ismevan zbog toga što je koristio cipele sa platformom kada je stajao pored više koleginice, slična priča je bila i sa Keli Mekgilis.

Visinska razlika je zaista smetala Paramauntu.

Na kraju su napravili posebno podignute kaubojske čizme za njihove zajedničke scene, a Keli Mekgilis je rečeno da ne nosi ništa kako bi se njihova visina podudarala.

Pesma "Danger Zone" je mogla da zvuči skroz drugačije

Toto je u stvari bio prvi bend koji je snimio i izdao prvi singl filma "Top Gun" "Danger Zone". Ipak, nesuglasice između producenta filma i advokata benda okončale su svaku umešanost grupe u ovaj projekat.

Pesma "Danger Zone" je ponuđena i bendu REO Speedwagon, ali su i oni odbili. Kao i Brajanu Adamsu, ali je poznati kantautor odbio da učestvuje u filmu zbog navodnog veličanja rata.

Konačno, posao je pripao Keniju Rodžersu, koji je pesmu pretvorio u klasik.

Celu priču pročitajte ovde.

Produkcija film "Top Gun" pretrpela je tragičan gubitak

Pilot kaskader Art Šol je tragično poginuo tokom snimanja filma, u 54. godini.

Njegov avion sa kamerom Pitts S-2 nije uspeo da se vrati iz ravnog okreta i zaronio je u Tihi okean. Avion i njegovo telo nažalost nikada nisu pronađeni.

Poslednje reči koje je izgovorio preko radija aviona bile su: "Imam problem - imam pravi problem."

Film "Top Gun" je bio posvećen njegovom životu.

(Telegraf.rs/izvor: smoothradio.com)