16 filmova koje Tarantino mrzi: Blokbasteri, moderni klasici i po neki Oskarom nagrađeni naslov

Prema nekim ostvarenjima nije imao milosti

Foto: Tanjug/AP/Rich Polk/NBC

Kventin Tarantino tokom više od 30 godina filmske karijere postigao je impresivne rezultate. Ne samo da je scenarista i reditelj tri puta nominovan za Oskara za najbolju režiju, uz dve pobjede za najbolji originalni scenarij za "Pulp Fiction" i "Django Unchained", Tarantino je takođe dobro upućen filmski kritičar s enciklopedijskim filmskim znanjem, piše Indiewire.

Tarantino je svoj put do statusa kinematografske rok zvezde započeo kao radnik u videoteci Video Archives u Los Anđelesu, a upravo je onde usavršio svoj filmski ukus. Slavni reditelj obilato crpi inspiraciju iz filmova koje voli, a često je fanovima davao preporuke svojih omiljenih naslova.

No tokom godina je i kritikovao široku lepezu poznatih filmova, od kojih mu se neki nisu uopšte svideli, dok je za druge utvrdio da imaju samo neke dobre segmente. U nastavku donosimo popularne filmove o kojima Tarantino nema preterano dobro mišljenje.

"1917" (2019.)

Epsku priču Sema Mendesa o Prvom svetskom ratu "1917" Tarantino je kritikovao u podkastu Bila Mara.

Mendesov film takmičio se s Tarantinovim "Once Upon a Time in Hollywood" tokom sezone dodele nagrada 2019, što je sam Tarantino brzo istakao kad je Mar rekao da bi ratna drama trebalo da "osvoji sve nagrade".

- Previše si impresioniran - reagovao je Tarantino na Marove komplimente povodom Mendesovih scena koje su snimljene u jednom kadru, te dodao da film ima previše nevidljivih rezova i da ga previše podseća na poznatu videoigru Wolfenstein.

"Atomic Blonde" (2017)

U decembru prošle godine Tarantino se takođe osvrnuo na akcijski film "Atomic Blonde", u kom glavnu ulogu tumači Šarliz Teron.

- Kad gledam dugu borbu u "Atomic Blonde", mislim: 'Bože, ovo je odlično! Ovo je je*eno neverovatno! Ok... Čekaj malo, ne. Pucanj je sve uništio. Pucanje ne traje toliko dugo - kazao je Tarantino.

"Twin Peaks: Fire Walk with Me" (1992)

U intervjuu za LA Weekly 1992. godine Tarantino je govorio o održavanju uravnoteženog odnosa sa studijima. Upozorio je da se ne priklanjate velikim kompanijama, ali je dodao:

- Ako su sve što radite 10 godina ti mali umetnički filmovi za milion ili dva dolara, dići ćete nos.

- Ne ljutim se na druge, ali nakon što sam u Kanu video "Twin Peaks: Fire Walk with Me", Dejvid Linč je toliko digao nos da nemam želju da pogledam još neki njegov film dok ne čujem nešto drugačije. I znaš, voleo sam ga - rekao je.

"Natural Born Killers" (1994)

Iako je napisao scenario za "Natural Born Killers" Olivera Stona, Tarantino još nije uspeo da pogleda film od početka do kraja. Žalio se da je Ston u osnovi krivo shvatio njegovu priču, prepravljajući delove koji su likove iz filma učinili neprepoznatljivim.

- Jedna od stvari u vezi s tim scenarijem je bilo to što sam pokušao da bude slikovit, da kad ga pročitate, imate osećaj da ste videli film. I zašto Ston nije napravio barem pola toga? To je učinjeno za njega - rekao je u podkastu The Moment 2021.

"Scream" (1996)

Slešer horor "Scream" reditelja Vesa Krejvena iz 1996. smatra se jednim od najboljih horora ikad snimljenih. Pa ipak, Tarantino je jednom tvrdio da klasik nije otišao dovoljno daleko.

- Zapravo me nije bilo briga za režiju Vesa Krejvena. Mislio sam da je on gvozdeni lanac pričvršćen za članak filma koji ga je držao prikovanim za zemlju i sprečio da ode na Mesec - rekao je reditelj za Vulture 2015.

"Tenet" (2020)

Naučno-fantastični triler Kristofera Nolana o putovanju kroz vreme nije oduševio filmske kritičare, a čini se ni slavnog režisera. Tarantino je u podcastu ReelBlend 2020. priznao da je bio potpuno zbunjen Nolanovim poslednjim filmom te da nije ništa razumeo.

- Mislim da ga moram ponovno pogledati - kazao je.

"The Hunger Games" (2012)

Poznato je da Tarantino voli distopijski triler Kinjija Fukasakua "Battle Royale" te da ga je više puta uvrstio među svoje omiljene naslove svih vremena. Stoga ne čudi što se naljutio na neverovatno sličnu franšizu "The Hunger Games".

- Veliki sam obožavatelj japanskog filma "Battle Royale", na kojem se temelji "The Hunger Game"s. Pa, "The Hunger Games" ga je zapravo pokrao. Bilo bi sjajno režirati "Battle Royale" -objasnio je Tarantino u emisiji Jimmy Kimmel Live! prošle godine.

Marvel Cinematic Universe (2008. - danas)

Pridružujući se krstaškom ratu Martina Skorsezea za spas kinematografije, Tarantino je nedavno optužio Marvel za smrt koncepta filmske zvezde, no od svojih se komentara znatno više ogradio nego njegov kolega.

- Deo marvelizacije Holivuda je da imate sve te glumce koji su postali slavni igrajući te likove. Ali oni nisu filmske zvezde, zar ne? Kapetan Amerika je zvezda. Ili je Tor zvezda. Mislim, nisam prva osoba koja je to rekla. Mislim da je to rečeno milion puta, ali da, ti likovi iz franšize postaju zvezde - rekao je Tarantino u podcastu 2 Bears, 1 Cave.

Slavni redatelj dodao je da ne voli Marvelove filmove i da mu smeta što su to praktički jedini filmovi koji se snimaju u današnjem Holivudu.

- Voleo sam njihove stripove kao dečak. Danas imam 60 godina. Ne uzbuđuje me to - rekao je Tarantino.

"Star Wars: The Force Awakens – Episode VII" (2015)

Postoji pristojna šansa da Tarantino nije pogledao "The Force Awakens", i to s dobrim razlogom. Prvo, reditelj je obožavatelj "Star Trek", a drugo, neslavno se posvađao s Diznijem u decembru 2015, kad se njegov film "The Hateful Eight" borio za dostupnost u bioskopima sa spomenutm naučno-fantastičnim nastavkom Džej Džej Abramsa.

- Imaju najveći film na svetu. Govorimo o jednom sjajnom bioskopu. To je osvetoljubivo, zločesto i iznuđivanje. Doslovno su pretili ArcLightu da će to učiniti - rekao je Tarantino Haurdu Sternu o oštrom pristupu Diznija u osiguravanju bioskopa Cinerama Dome za projekcije "Star Wars".

"The Matrix Reloaded" (2003) i "The Matrix Revolutions" (2003)

Malo ko bi negirao da je Matrix jedan od najboljih naučno-fantastičnih filmova u istoriji. No Tarantinu zamršeni nastavci "The Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions" nisu bili nimalo impresivni.

- To je bio Damoklov mač koji nam je visio nad glavama. Gledao sam "Matrix Reloaded" na dan otvaranja i izašao sam iz bioskopa pevajući onu Jay Z-jevu pesmu. Rekao sam: 'Nemoj me zezati? Zbog ovog sam se brinuo?'" izjavio je Tarantino za Vulture 2015. o bici na blagajnama između "The Matrix Reloaded" i njegovog filma "Kill Bill Vol. 1".

U intervjuu za Sky Movies iz 2009. Tarantino je govorio o svojih 20 omiljenih filmova i prozvao "The Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions" jer je zbog njih Matrix pao s prethodno visokog drugog mesta na njegovoj listi na četrnaesto.

- Nekada sam Matrix smatrao brojem dva nakon "Battle Royale". Međutim, moram reći da je to vreme bilo pre nego što su "Matrix" 2 i 3 izašli i zapravo uništili moju mitologiju. No iako su mi uništili mitologiju i zapravo pomaknuli originalni "Matrix" prema dnu moje liste, te jednostavno ne mogu o njemu da razmišljam kao pre, ipak ga nisu u potpunosti izbrisali - rekao je Tarantino.

(Telegraf.rs)