"Glumac mora da se preispituje": Pavle Mensur otkrio kako je njegov otac Irfan reagovao na film "Usekovanje"

Glumac je govorio o svom liku, glumi i ispričao šta mu je presudno da izabere ulogu

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Vrlo brzo, 7. februara u MTS dvorani nas očekuje premijera filma "Usekovanje", a jednu od glavnih uloga u ovom ostvarenju reditelja Siniše Cvetića, koji je rađen po scenariju Davida Jakovljevića, igra Pavle Mensur, koji glumi lik Jovana.

Mladi glumac je naveo da mu je drago što je bio deo ovog projekta, otkrio šta mu je presudno da izabere ulogu, da li konsultuje roditelje kada je u pitanju posao, kao i to kako je reagovao njegov otac Irfan Mensur kada je pogledao film.

Za početak, Pavle Mensur je opisao svoj lik u filmu "Usekovanje".

"Moj lik u filmu je jedan mladi pogubljeni momak koji očekuje od života mnogo više od onoga što mu je dato. Ima hedonistički pristup i misli da je sve okrenuto protiv njega, iako ništa nije okrenuto protiv njega osim njega samog. Bilo je odlično raditi na filmu, kada imate ovakvu ekipu, i stariju i mlađu, kada imate jednog talentovanog i ambicioznog reditelja, pa onda i scenaristu, odnosno pisca, a onda i na sve to produkciju koja se trudi da vam obezbedi sve što je neophodno za normalno snimanje. Naravno da su utisci pozitivni.", rekao je Pavle Mensur novinarskim ekipama, gde je bila i ekipa portala Telegraf.rs.

Na pitanje da li on sebe preispituje o svojim postupcima, glumac je rekao.

"Preispitujem. Mislim da je uloga glumca unutar filma ili bilo kog pozorišnog dela, odnosno zadatak glumca da se preispituje. Ne može glumac da napravi nijednu ulogu, bilo to jedna ovakva dramska uloga ili neka druga, manje zahtevna uloga, uslovno rečeno. Glumac mora da se preispituje, pogotovo ako je u pitanju porodica koja se tiče svih nas, na ovaj ili onaj način. Da, ja sam dosta vukao iz nekih privatnih svojih strahova, nesigurnosti koje imam u svom životu i na to sam nekako probao da filtriram i izbacim kroz Jovana.", rekao glumac, koji priznaje da jeste malo strahuje da iznese neke privatne osobine, ali da ipak to donelo i korist.

"Jesam malo strahovao, iskreno, ali sam shvatio da to može da doprinese na filmskom platnu, da se ta neka istina vidi u očima Jovanu, i te neke bitke koje vodi unutar sebe.", naveo je glumac.

U filmu je predstavljen kao "crna ovca" u porodicu, a Pavle Mensur je otkrio da li se on nekad osećao da je "crna ovca" u pravom životu.

"Pa jesam. Mislim da je Jovan u filmu predstavljen na taj način zato što je to istina. Mislim da se svi ljudi u tim godinama, ako i dalje žive sa svojom porodicom, osećaju kao "crne ovce" u nekom periodu svog života. Mislim da su to stvari koje se prevazilaze razgovorom, savetima, radom na sebi itd. Mislim da je to jedna normalna faza u životu svake mlade osobe.", rekao je glumac.

Na pitanje da li se za potrebe ove uloge savetovao sa roditeljima, Srnom Langom i Irfanom Mensurom, Pavle je naveo da nije.

"Ne, nisam. Ne savetujem se ni oko jedne uloge sa porodicom. Konkretno, da li treba izabrati ili ne izabrati. To je samo na meni. Ali, naravno da pričam sa majkom i sa ocem kada su tako neke stvari koje me zanimaju i imam utisak da će oni moći dobro da mi objasne. Ali, sada konkretno da mi neko bira ulogu, ne.", rekao je glumac.

Irfan Mensur Foto: M.K./ATAImages

Glumac je otkrio šta mu je presudno da izabere ulogu.

"Trenutno, u ovoj fazi života presudno je da mi uloga daje materijala da napravim nešto što do sada nisam, odnosno, trudim se sada iskreno da biram uloge koje će mi omogućiti da pobegnem što više od sebe. Zato što sam u jednom trenutku ušao u period gde sam vezao 3,4 uloge koje su iz "iste fioke", koliko god sam se trudio da ih radim na različiti način, ali suštinski se svodilo na nekog lošeg momka, mangupa sa ulice i onda sam zaista razmišljao šta da od toga da uradim i dođe ova uloga. Nadam se da će neka sledeća biće dijemetralno suprotna od ove.", rekao je glumac.

Pavle Mensur je imao priliku da film "Usekovanje" pogleda i sa svojim ocem i kolegom Irfanom Mensurom, pa je mladi glumac objasnio kakve su bile reakcije njegovog roditelja.

"On je stvarno bio užasno ponosan na ovaj film, zato što je moja prva filmska nagrada za ovaj film na Filmskim susretima u Nišu, kao što je i njegova prva filmska nagrada je bila na Filmskim susretima u Nišu. Tako da smo se i tu uspeli da se poklopimo. Sada kada je on gledao film, bilo je za njega malo emotivnije, moram priznati, ali verujem da je bio ponosan i stvarno verujem, u stvari ne verujem, znam da je oduševljen filmom i Sinišom i Davidom i njihovim mogućnostima koje će te tek moći da vidite u narednih nekoliko godina i na šta su sve sposobni.", rekao je glumac.

(Telegraf.rs)